Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GODIŠNJI PREGLED BERBI KULTA PLAVE KAMENICE O potencijalnoj Berbi stoljeća izvješćuju Franjo Kolarić (Coletti), Juraj Sladić (Testament), braća Deklić i Stiven Valenta

U današnjem nastavku pregleda berbe 2025. Kulta Plave Kamenice okupili smo ugledne vinare iz Plešivice, Zagore, Vižinade i Motovuna. Svi se slažu da je riječ o jednoj od kvalitativno i kvantitativno najboljih berbi u 21. stoljeću. Prema dosad prikupljenim izvještajima, čini se da bi 2025. mogla konkurirati za naslov Berbe stoljeća.

FRANJO KOLARIĆ (VINA COLETTI), PLEŠIVICA

Impresioniran sam berbom

Ovogodišnja berba doslovno me oduševljava. Šećeri nisu ni previsoki ni preniski, što znači da grožđe ne treba požurivati, ali ni čekati. Sve se odvija u perfektnom vremenskom ritmu. Sladori su, zapravo, u skladu s kiselinama koje su, osobito kad je riječ o sivom pinotu, našem najvažnijem grožđu, doslovno savršene. Berbu smo počeli 27. kolovoza sa starim plešivičkim sortama, kao bazama za pjenušce. Dio chardonnaya pobrali smo 2. rujna, također za pjenušac sa 16,5 po Baumu. U četvrtak 11. rujna beremo chardonnay za mirno vino; svi su parametri odlični, pa ćemo iz berbe 2025. proizvesti svježi chardonnay, u široko prihvatljivom rangu cijena. Pinot grigio beremo u tri faze: svježe zelenoj, optimalno zreloj i vrlo zreloj. Kasnije ćemo kupažirati vina iz sve tri berbe sivog pinota, pa ćemo tako dobiti novu stilistiku Coletti pinot grigia, koja će ujediniti svježinu, pitkost i punu, sočnu zrelost. Vjerujemo da će to vino biti gastronomski univerzalno. Iza sebe ima 27 berbi. Ne pamtim kad smo morali toliko malo prskati. Grožđe je zdravo, a urodi obilni. Riječ je doista o jednoj od najboljih berbi na Plešivici.

JURAJ SLADIĆ (TESTAMENT), ZAGORA 

Urodi su veći nego lani, a grožđe je perfektno zdravo. Izvrsna berba!

Kao i obično, gotovo da nismo morali prskati. Prskali smo samo dvaput, isključivo bakrom i sumporom. Ove je godine bilo manje temperaturnih šokova nego lani. Veća količina oborina vrlo se dobro rasporedila tijekom vegetacijske godine. Pošip smo počeli brati 8. kolovoza, pet dana kasnije nego lani, s odličnim parametrima pH i s desetak posto većim urodom nego lani. Neki su pošipi već završili fermentaciju! Bazno vino za pjenušac također je imalo izvrsne parametre: pH oko 3,0 i potencijalnih 11,5 posto alkohola, što znači da očekujemo veliki pjenušac od babića. Debit i maraština trenutno fermentiraju; mislim da je riječ o odličnoj sirovini, koja će se uz lagani poljubac hrasta i 12 mjeseci odležavanja u boci pretvoriti u vrhunsko vino. Lasina je trenutno u zadnjoj fazi berbe, s prepoznatljivim sortnim značajkama. Tribidrag počinjemo brati ovaj tjedan, pet do sedam dana kasnije nego lani. Grožđe je uzorno zdravo, s oko 10 posto suhe suhljica. Berba babića kreće za koji dan, prvo za Dalmatian Dog, a kasnije za Testament. Grožđe je u odličnom stanju. Općenito govoreći, urodi su veći nego lani, a grožđe je perfektno zdravo. Izvrsna berba!

DINO I DAVID DEKLIĆ (VINA DEKLIĆ), VIŽINADA

Očekujemo aromatična vina s punim okusima

Berba grožđa u vinariji Deklić ove je godine počela ranije nego što smo očekivali. Malvaziju smo brali već 25. kolovoza, na isti datum kao i lani kad smo zabilježili najraniju berbu malvazije u povijesti naše obitelji. Početak vegetacije i cvatnja protekli su u idealnim uvjetima. Nakon toplog i suhog razdoblja, kiše krajem srpnja i tijekom kolovoza osigurale su optimalno dozrijevanje grožđa i zaštitile mlade vinograde od stresa. Zahvaljujući hladnijim noćima i umjerenim dnevnim temperaturama, na malvaziji se očuvala pokožica, što nam je omogućilo idealne preduvjete za hladne maceracije bijelih vina. Upravo zato očekujemo vina s bogatom aromatikom i izrazito punim okusom. Ove je godine grožđe iznimno kvalitetno. Uz mlade vinograde koji su došli u rod, očekujem da će proizvodnja porasti za 15 do 20 posto. Upravo završavamo s berbom bijelih sorti, a potkraj rujna i početkom listopada počinje berba crnog grožđa. Prema prvim pokazateljima, kvaliteta crnih sorti može se uspoređivati s čuvenom berbom 2022. Uvjereni smo da će berba 2025. donijeti vina za koja će ljubitelji istarskih sorti s nestrpljenjem čekati čašu više.

STIVEN VALENTA (VINA VALENTA), MOTOVUN 

Iznimno smo zadovoljni berbom. Vjerujem da ćemo proizvesti vrhunska vina

Prvo smo brali bijeli muškat, 25. kolovoza, što je isti datum kao lani. Zatim smo berbu nastavili sa sauvignon blancom, kojeg beremo u dva navrata, u zelenijoj i u zrelijoj fazi, kako bismo dobili kompleksno i svježe vino. Malvaziju smo počeli brati u rujnu. Datumi berbe malvazije ovise o pojedinom položaju. Ove su godine i prinosi i kvaliteta grožđa nedvojbeno odlični. Reklo bi se da je priroda vinovoj lozi dala sve što joj treba u optimalno vrijeme. Iznimno smo zadovoljni kakvoćom dosad pobranog grožđa, jer nam omogućuje da iz berbe 2025. proizvedemo bespogovorno vrhunska vina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.