Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PREGLED BERBE KULTA PLAVE KAMENICE Danas govore Marko Krstačić (Medea), Ivan Damjanić, Martin Grozdanović (Vina Galić) i Vina Orahovica

U drugom nastavku pregleda ovogodišnje berbe u svim hrvatskim vinogorjima, za Kult Plave Kamenice govore Ivan Damjanić, jedan od najnagrađivanijih hrvatskih vinara, Marko Krstačić, enolog i vinogradar Medee koja proizvodi čuvenu Punta Grecu, Martin Grozdanović, glavni enolog Vina Galić, i predstavnici Vinarije Orahovica, najpoznatije po ambicioznoj ediciji Martin Albus.  Premda dolaze iz različitih terroira, svi su naši sugovornici suglasni u visokoj ocjeni berbe 2025.

MARKO KRSTAČIĆ, MEDEA, JUŽNA ISTRA

Očekujemo iznimno dobru berbu. Merlot za Punta Grecu brat ćemo tjedan dana kasnije nego lani

Iako se početkom ljeta činilo da će berba u Medeinim vinogradima u južnoj Istri započeti nešto kasnije nego 2024., priroda je ipak napravila zaokret i približila rane termine berbe prošlogodišnjima. Tako je berba za pjenušac Medea Malvazija Brut ove godine započela 25. kolovoza, samo tri dana kasnije nego lani, kada je krenula 22. kolovoza. Ljeto je bilo prilično neobično; bogato oborinama i s izraženo hladnim noćima, osobito u srpnju kad je zabilježeno više od 200 milimetara kiše. U kolovozu su dvije kiše s ukupno oko 50 litara održale potrebnu vlagu i temperaturni balans za pravilan tijek dozrijevanja grožđa. Dana 30. kolovoza 2025. odradili smo drugi dan berbe, pobran je chardonnay s optimalnim analitičkim parametrima. U narednim danima berba će se nastaviti, pri čemu će ključni kriterij za odluku o terminu branja biti željeni parametri jabučne kiseline.  

Već više od desetljeća berbu ne planiramo primarno prema količini šećera u grožđu, jer su oni u južnoj Istri gotovo uvijek zajamčeni. Ove godine, međutim, pH vrijednost i ukupne kiseline neće biti jedini čimbenici u odlučivanju. Zbog specifičnih klimatskih uvjeta, loza nije u potpunosti potrošila jabučnu kiselinu, iznimno važnu za svježinu i prepoznatljiv kiselinski profil Malvazije. Upravo zato, strategija berbe po lokacijama i klonovima uz detaljno praćenje zriobe, bit će ključni za dobar ishod ovogodišnje berbe, od koje očekujemo iznimnu kvalitetu. Za položaj Punta Greca početak berbe predviđamo otprilike sedam dana kasnije nego prošle godine. Dosadašnji razvoj grožđa upućuje na izvrsne parametre i adekvatnu zrelost. Budući da se tamo bere u više termina s različitih dijelova vinograda, imat ćemo uvjete za optimalno tempiranje berbe.

IVAN DAMJANIĆ, POREŠTINA

Svi parametri izgledaju dobro. Ove godine nije nam trebalo navodnjavanje

Berbu grožđa za pjenušac započeli smo 20. kolovoza, i to s bijelim pinotom i chardonnayem. Malvazija u tom trenutku još nije bila spremna, pa smo s njezinom berbom krenuli pet dana kasnije. Ova vegetacijska godina bila je iznimno povoljna; raspored padalina bio je gotovo idealan. Prema podacima s naših meteoroloških stanica i senzora u vinogradu, vinova loza ni u jednom trenutku nije bila pod stresom. Krajem srpnja razmatrali smo uključivanje sustava za navodnjavanje, ali palo je 22 do 25 milimetara kiše, ovisno o položaju, pa navodnjavanje nije bilo potrebno. Oborine krajem kolovoza osigurale su optimalnu količinu vode za završnu fazu dozrijevanja. Kiša koja je pala 2. rujna, između 48 i 52 litre po četvornom metru, odgodila je berbu za tri do četiri dana, no nije negativno utjecala na kvalitetu grožđa. Što se prinosa tiče, očekujemo uobičajenu količinu, usporedivu s berbom prije dvije godine. Prošlogodišnji prinos bio je manji za 20 do 25 posto, pa je ovogodišnji povratak na normalu razlog za zadovoljstvo. Iznimno sam zadovoljan stanjem u vinogradu i kvalitetom grožđa koje ulazi u podrum; svi parametri izgledaju vrlo dobro. S berbom Malvazije nastavljamo danas, 5. rujna.

MARTIN GROZDANOVIĆ, VINA GALIĆ, KUTJEVO

Prve fermentacije mošta pokazuju iznimni aromatski potencijal i optimalan balans šećera i kiselina

Berba 2025. ipak je počela nešto ranije nego što smo očekivali, zbog toplinskog vala početkom kolovoza koji je trajao oko dva do tri tjedna. Kvaliteta grožđa je iznimna, grožđe je izrazito zdravo, prinosi su i više nego zadovoljavajući, i po svemu navedenom možemo očekivati jako dobru berbu. Prve fermentacije mošteva (baza za pjenušce, rose vina, chardonnay, sauvignon) pokazuju visok aromatski potencijal i dobar ulazni balans šećera i kiselina. Možemo očekivati vina vrhunske kvalitete. Uspoređujući prethodne godine, posebno berbu 2024. s berbom 2025., možemo biti jako zadovoljni s uvjetima berbe. Naime, jutarnje temperature su oko 14 do 16 stupnjeva, dok se dnevne ne dižu previše iznad 25 do 27 stupnjeva. Grožđe dolazi relativno hladno na preradu, lakše ga je procesuirati i samim time imamo kvalitetnije uvjete za rad, a u konačnici manju ekstrakciju boje, vizualno ljepše mošteve i očuvane aromatske prekursore. Očekujemo vina manjeg postotka alkohola; grožđe dozrijeva sporije i lakše je odrediti termine berbe jer nema velikih i naglih skokova u koncentraciji šećera.

VINA ORAHOVICA, SLAVONIJA

Odnos kiselina, pH i šećera idealan je za proizvodnju elegantnih i lepršavih vina

Berba je započela 1. rujna, čime se polako približavamo uobičajenim rokovima za ovaj posao. Prvo smo krenuli s ručnom berbom pinota sivog na položaju Albus, nakon redovitog uzorkovanja i analize parametara grožđa. Grožđe je izvrsnog zdravstvenog stanja, čime smo jako zadovoljni, a urod i parametri mošta odgovaraju upravo onome što želimo postići. Trenutačno je odnos ukupnih kiselina, pH vrijednosti i sladora idealan za proizvodnju svježih, laganih i lepršavih vina – tipa koji je danas najtraženiji na tržištu. Berba će se nastaviti i sljedeći tjedan, prema epohama dozrijevanja pojedinih sorata u vinogradu te stilu i kategoriji vina koje planiramo proizvesti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.