Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MARKO ROSSI (VINA ROSSI) Počinjemo brati krajem kolovoza. Očekujemo gotovo idealnu berbu

S Markom Rossijem, enologom obiteljske vinarije Rossi iz Bajkina kraj Vižinade, razgovarali smo o predstojećoj berbi. Gospodin Rossi prilično je optimističan. Čini se da je njegov optimizam utemeljen na čvrstim argumentima.

Kad počinjete berbu?

Uskoro, ovisi o kiši u idućih nekoliko dana. No, načelno, berba počinje u zadnjem tjednu kolovoza.

Kako biste ocijenili ovogodišnju berbu u usporedbi s 2023. i 2024.?

Već neko vrijeme prolazimo kroz razdoblje težih, zahtjevnijih berbi, pogotovo kad je riječ o zadnje tri. Godine 2022. bili smo suočeni sa sušom, 2023. bilo je previše kiše, pogotovo uoči berbe, dok smo lani imali možda najraniju berbu zbog suše i visokih temperatura. Ova godina zasad podsjeća na 2021. Kiše je bilo dovoljno i padala je u pravo vrijeme, prije i nakon cvatnje, te krajem srpnja.

Koje su glavne značajke nove berbe kad je riječ o vremenskim uvjetima i o bolestima?

Kraj proljeća, prije početka cvatnje, bio je prilično kišovit. Nakon kiše nastupio je period visokih temperatura, ali i s dosta vlage. Takvi su uvjeti išli na ruku gljivičnim oboljenjima, osobito plamenjači koja je u toj fazi najopasnija, jer se brzo seli s lista na grozd, koji još nije ocvao do kraja. U takvim situacijama moramo češće štititi lozu. Kasnije je bilo lakše, pa smo i zahvaljujući povoljnoj mikroklimi na trsovima smanjili pritisak bolesti.

Kakve prinose očekujete?

S prinosima je ove godine puno lakše nego lani, pogotovo kad je riječ o malvaziji. Lanjski niski prinosi posljedica su vlage za vrijeme cvatnje i suše prije berbe. Ove je godine situacija bitno bolja. Mi prinose određujemo u skladu sa stilom pojedinog vina, od 2,5 kilograma po trsu za svježu malvaziju do tek nekoliko grozdova po trsu za strukturirani teran i merlot.

Hoće li ovogodišnja berba dati vina pogodna za odležavanje?

Sasvim sigurno. Ove su se godine stekli uvjeti za idealnu berbu. Pravodobna kiša omogućila je da se bobice fino popune. Grožđe ima odlične parametre i postiže lijepu zrelost, što, naravno, omogućuje da napravimo vina koja mogu odležavati. Ovo vrijedi i za bijele i za crne sorte.

Hoćete li i ove godine buteljirati single vineyard malvaziju Monte d’Oro?

Na odležavanje će ići i malvazija s Monte d’Ora, našeg najvažnijeg položaja. Ako sve prođe dobro, bit će to devetnaesta berba malvazije Templara zaredom. Također, i single vineyard Monte d’Oro ima veoma dobar kontinuitet. Na taj smo položaj ponosni baš zato što, neovisno o težini vegetacijske godine, uvijek pruža konzistentnu kvalitetu. Ove bi godine kvaliteta trebala biti iznimno visoka.

Fotografija/Mario Kučera

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.