Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što se najviše isplati jesti u Zagrebu? Pizzu, bez konkurencije

Zagrebačka scena pizzerija nikad nije bila bogatija. Nove se pizzerije otvaraju u svim dijelovima grada, od Svetog Duha do Novog Zagreba, stilovi tijesta sve su raznolikiji, kvaliteta sastojaka u zadnje dvije godine bitno se poboljšala. Osobito je važno da pizzerije uglavnom dobro posluju: riječ je o jednom od najstabilnijih segmenata hrvatske restoranske industrije.  

Za potrošača je pak najvažnije da pizze nisu skupe. Evo primjera. U Franko’s Pizza & Baru, petnaestoj najboljoj pizzeriji u Europi izvan Italije, Marinara napoletana košta 9,50 eura, a Margarita napoletana 10 eura. Dakle, za devet i pol ili deset eura (70 do 75 kuna) možete pojesti pizzu međunarodno verificirane visoke kvalitete. Ostale napoletane u Franko’s Pizza & Baru koštaju između 12 i 17,50 eura, ali se zato Old School pizze, koje se rade s drukčijim tijestom, prodaju za 9 do 11 eura.  

U veoma popularnoj pizzeriji Park u Martićevoj, Margarita također košta 10 eura, većina drugih pizza između 11 i 13 eura, a one najskuplje iz linije gourmet, koštaju do 15,50 eura. Važno je naglasiti da i Franko’s i Park koriste rajčice San Marzano, mozzarellu fior di latte i bivolju mozzarellu. Bazni su sastojci, dakle, prilično kvalitetni.

Duksa, koja u Zagrebu posluje na tri lokacije, otvara meni s pizzom koja se zove Prva. Prva sadrži dvije vrste mozzarelle, masline, svježi bosiljak i umak od rajčice, i košta 9,90 eura. Ni jedna pizza u Duksi nije skuplja od 12,90 eura.  

Očito je, dakle, da su pizzerije relativno najmanje zahvaćene inflacijom među svim restoranskim žanrovima u Hrvatskoj: pizze su u godinama prije eura probile tada važnu psihološku granicu od 100 kuna, da bi se sada zadržale, u većini boljih pizzerija, između 10 i 15 eura, s tek nekoliko skupljih iznimaka.  

S obzirom na kalorijsku vrijednost pizze i na zaista solidnu, katkad vrhunsku kvalitetu u ambicioznijim pizzerijama, očito je da se u Zagrebu, zapravo, najviše isplati izaći na pizzu. Ovo sve, naravno, ne vrijedi za fast food pizzerije kao što su Domino’s ili Dodo, jer njihove proizvode ne možemo smatrati pravim pizzama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.