Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SENZACIJA U ROVENSKOJ Bora Bar prodaje čuveni grk Križ za samo 30 eura. U dućanima košta 31 do 36 eura

Križ Grk je jedno od naših najdražih hrvatskih vina. Vinarija Križ svoj macerirani Grk proizvodi u minimalnim količinama i nije ga moguće nabaviti u svakoj vinoteci, a još manje ga ima na restoranskim vinskim kartama. Ukoliko je pristojne cijene, Križ Grk ćemo naručiti uvijek i svugdje.

Međutim, situacija u Bora Baru u Velom Lošinju nas je iznenadila i to veoma pozitivno. Kad smo počeli prelistavati vinsku kartu uočili smo  da Bora Bar drži Križ Grk, za nevjerojatnih 30 eura za bocu. Ta je cijena niža nego u maloprodaji. Trenutno se kod raznih dobavljača Grk ne može nabaviti za manje od 31 euro.


Naravno, bez razmišljanja smo naručili butelju Grka misleći da je riječ o tipfeleru na karti i da će na završnom računu pisati neka druga, skuplja cijena. Što se na svu sreću nije dogodilo. Ovako benevolentno ponašanje prema gostima odavno nismo vidjeli. Običaj je da se na vina stavlja marža od 2 puta cijene vina u restoranima, a ne da stoje koštaju manje nego u nabavi.
Kako god bilo, cijena našeg Grka bila je najbolji dio našeg ručka u Bora Baru, stoga možemo slobodno preporučiti da odete samo na buteljku vina, uživate u ambijentu koji je predivan i opustite se bez osjećaja da će vas netko oderati. Također, svako vino se može naručiti na čaše pa je čaša Grka jednako nevjerojatnih četiri i pol eura. I ostatak vinske karte je pošten prema gostima. Radovanov chardonnay stoji 35 eura, Ipšin sivi pinot 42 eura, a Claijev Sv. Jakov 49 eura. Možda i najkorektnija vinska karta na Jadranu koju smo vidjeli ove godine.

Hrana, međutim, nije toliko dobra. Bora Bar uglavnom nudi tjestenine s tartufima koje smo ovog puta izbjegli jer nam se u ambijent Velog Lošinja nisu uklapali tartufi.  Naručili smo nekoliko sezonskih i ribljih jela, koja su nas uglavnom razočarala jer bi uz malo uštimavanja mogla biti vrlo dobra.

Burrata sa zapečenim povrćem jest dobra u ideji i idealno je ljetno jelo, ali kuhinja mora naučiti dodavati sol u svoja jela. Ovako buratta nije imala previše okusa. Također, bilo bi dobro da Bora Bar ima etiketirano maslinovo ulje dobre kvalitete i da ne stoji vani na stolovima usred toplinskih valova.

Maslinovo ulje koje smo zatekli na stolu je tako bilo skoro neupotrebljivo. Ravioli punjeni brancinom s malim kozicama i blitvom su bili najbolje jelo koje smo probali zbog korektnih okusa i dobro skuhane pašte. Ipak bismo voljeli malo manje razdvajanja masnoće u umaku.

Druga tjestenina nije bila dobra. Špageti s tikvicama i botargom imaju puno mjesta za napredak. Tjestenina je bila suha, teško se jela. Nevjerojatno nam je da je netko osmislio tjesteninu bez ikakvog umaka. Tikvice su došle samo blanširane i također bez ikakvog okusa. Botarga je imala žestoko prejaki okus koji je preuzeo cijelo jelo, ali i ostavila dojam suhoće baruta. Kad bi Bora Bar zapekao tikvice, napravio lagani umak i smanjio količinu botarge, moglo bi se pričati o uspješnom jelu. Ovako nas hrana u Bora Baru nije dojmila poput vinske karte. Što je šteta, zbog lokacije i simpatičnog ambijenta. Račun smo platili 90 eura. 

BORA BAR 

Rovenska 3, Veli Lošinj

HRANA -3 VINO -5 SERVIS -4 AMBIJENT: +4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.