
Evo što se ovih dana jede u zagrebačkim restoranima, onima koji nisu na godišnjem odmoru.
U Taču smo u subotu ručali aromatični carpaccio od ljetnih vrganja i najslađu salatu od rajčica u Hrvatskoj. U Carpacciu smo u srijedu pojeli izvrstan gazpacho od rajčica i debele, čvrste, grilane vrganje s naribanim parmezanom. Ručak smo završili hladnom, zrelom dinjom.
U Vinodolu smo danas ručali izvrsne papričice padron na humusu od mladog graha i fenomenalne rigatone u umaku od rajčica s hrskavim čipsom od patlidžana i listićima bosiljka. Prošli smo tjedan probali hrskave pohane patlidžane i šarene rajčice na kremi od bosiljka, badema i smokvina lista. Salata od mladog graha s emulzijom od zelenih paprika jedno je od najpopularnijih Vinodolovih jela.
Dubravkin put svoje menije otvara carpacciom od dinje i lubenice, a Le Bistroov jelovnik počinje smokvama u medu s ricottom i cvjetovima tikvica s verbenom. Restoransko ljetno kuhanje u Zagrebu ove se godine ne svodi na punjene paprike (koje jako volimo). Restoransko kuhanje u Zagrebu ovog je ljeta uistinu sezonsko, vibrantno, premirisno, preukusno i relativno jeftino.
Ni jedno jelo koje smo u ovom pregledu spomenuli nije skuplje od 22 eura, a neka koštaju sedam ili osam eura. Golema je šteta što 95 posto restorana na moru ne slijedi sezonski ritam boljih zagrebačkih restorana.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.