
Još barem tri dana živjet ćemo na 33 do 37 stupnjeva u hladu, i 40 i više stupnjeva na suncu. Na jugu Hrvatske ljudi se bude na plus 30; u Dubrovniku su prekjučer prije osam ujutro zabilježena nevjerojatna 34 stupnja. Vrućine znače da smo stalno žedni, ali i da moramo paziti što pijemo kad ne pijemo vodu ili colu.
Vrućine, definitivno, ne znače da trebamo izbjegavati alkohol, jer da se vrućine tuku s alkoholom, zemlje u tropskom pojasu ne bi masovno proizvodile rum i pivo a Provansa ne bi izmislila moderni rose. O svim mogućim tropskim koktelima da ne govorimo.
Naprotiv, alkohol vas može ohladiti i katkad zaista izvrsno funkcionira i po najvrelijim vrućinama. Ali, ne sve vrste alkohola; razumije se da se današnji vremenski uvjeti žestoko tuku s teškim crnim vinima, prealkoholnim tamnim pivima i koktelima koji se baziraju na konjacima ili malt whiskyju. Evo što bi, zapravo, trebalo piti na plus 33 i više.
Pjenušci se mogu piti ledeno hladni. Isto vrijedi i za većinu jednostavnih non-vintage šampanjaca. Pjenušci i jednostavni šampanjci idealni su aperitivi, pića za osvježenje na plaži, ali i vina koja prate skoro sve što vam treba za lagani ljetni ručak. Preporučujemo Tomčev Diplomat, Veraldin Brut Xtrian, sve Coletti linije, Šemberov Rosé, Mladinin Terra Falconis, Bastiànov Rosé, Štamparov Urban White. Kad je, pak, riječ o šampanjcima, relativno nepretenciozna vina poput Lanson Le Blacka, Allart Brut Reservea i baznog Taittingera dobre su opcije. Ruinart Blanc de Blancs nešto je skuplji, ali se zaista perfektno slaže s ljetom.
Rosei su neobavezni, veseli, puni aroma ljetnog crvenog voća i niskoalkoholni. Baš kao pjenušci i jednostavni šampanjci, rosei se mogu piti veoma, veoma hladni. Osim toga, rosei ambijentalno pripadaju ljetu. Suhi rosei mogu se točiti uz čitav niz ljetnih jela, od pečenih paprika, salate niçoise ili narezanih rajčica, preko tartara od tune do roštilja i pizze. Preporučujemo Miraval, Markus, Bastiàn, Saints Hills, Galić, Lagunine rosee u obje, jeftinijoj i premium varijanti. Naš najdraži hrvatski rose, Stagnum R, svakako nije vino za beach barove, ali ga ljeti možete piti uz steakove ili tartar biftek, umjesto crnih vina.
Srpanjske i kolovoške vrućine stvorene su za mlade malvazije i jednostavnije sauvignone. Malvazije i sauvignone možete piti za žeđ, uz doslovno svo ljetno povrće u svim mogućim receptima, od carpaccia do tempure, uz školjke i ribu crudo, uz bijelu ribu na gradelama, uz prženu plavu ribu, uz pržene lignje i salate od hobotnice, uz sushi i sashimi. Mogućnosti su beskrajne. Kao i izbor.
Godina 2024. bila je izvrsna za malvaziju, tako da možemo preporučiti skoro sve bazične malvazije iz lanjske berbe. Mi najčešće pijemo Coronicinu Malvaziju, zbog slanosti koja pojačava osjećaj svježine. Kad je, pak, riječ o mlađim sauvignonima: Korak, Radovan, Erdoro, Puhelek, Štampar, Galić, Royal Hill i Franković naši su favoriti. Među kompleksnijim sauvignonima osobito volimo Matoševićevu Zelenu Grimaldu, Valentin Bianca Croce i Dvanajščak-Kozolov Sauvignon Natura. U Dalmaciji je po vrućini logično otvarati mlade pošipe; Nerica i Casa Boschi spadaju među najsvježije. Blizu su Bora i Dalmatian Dog. Među ljetnim maraštinama treba izdvojiti Markusovu i Borinu, a među dubrovačkim malvazijama Crvikov Tezoro. Stinina Vugava, koja se proizvodi u premalim količinama, još je jedna optimalna bijela opcija za vrhunac ljeta. Naposljetku, uz ljetne vrućine izvrsno idu međimurski pušipeli: Dvanajščak-Kozol, Štampar, Cmrečnjak…
Premda IPA ima nešto više alkohola, njena gorčina i citrusni okusi efikasno osvježavaju i dobro se slažu s hranom. Zmajski Pozoj i C4 Nove runde naši su apsolutni favoriti. Kad je riječ o lagerima, Pilsner Urquell nudi možda najbolji omjer vrijednosti za novac na svijetu. Ili barem u Europi.
Ljeto je sezona spritzeva, a ove su godine apsolutno najpopularniji spritzevi s limoncellom. Limoncello je definitivno liker ljeta 2025. Uz niz talijanskih bestselera, poput Limoncéa i Ramazzottija, i hrvatski destileri proizvode vrlo dobar limoncello; Aura i Rossi iznimno su uspješni.
RTD je format stvoren za ljeto. Zbog dva razloga. Prvo, ready-to-drink pića imaju malo alkohola, između 5 i 7 posto. Drugo, limenke se iznimno brzo hlade. Ledena limenka RTD-a uljepšat će vam dan na plaži. Više hrvatskih destilera puni fine RTD-e: Rossi, Badel, Maraska…
Ovu godinu obilježavaju kokteli bazirani na tekilama, od palome, preko margarite, do frozen margarite. No, ne bismo se odrekli ni mojita sa zaista mirisnom mentom, pa čak ni Cuba Libre, ali sa zaista dobrim rumom.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.