Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Malom Selu pojeli smo odličnu fiorentinu i finu pastu s ljetnim tartufima, po vrlo razumnim cijenama

Nije baš uobičajena pojava da se neki istarski restoran ili konoba odluče na godišnji odmor usred sezone. Konoba Malo Selo iz Kaldanije izabrala je upravo srpanj da zatvori restoran i ode na kolektivni godišnji. U restoranu su nam objasnili da je tajming logičan. Ručak je u srpnju prilično slab, a najboljih sastojaka kao što su bijeli tartufi usred ljeta nema.

Nakon što su se odmorni zaposlenici vratili a Malo Selo se ponovno otvorilo, jedna od naših omiljenih istarskih konoba radi u punom zamahu. U Malom Selu smo jeli četiri ili pet puta u zadnje dvije godine. I svaki put nam je bilo vrlo dobro ili odlično. Tako je bilo i ovog vikenda. Malo Selo kuha sezonski, poznati su po jelima od gljiva, od bijelih tartufa do jeftinijih ali ništa manje bitnih vrganja, lisičarki ili bukovača. Kad smo upitali što je trenutno dostupno u restoranu, rekli su nam da nije bilo previše izbora u šumi, ali da su dostupne bukovače koje su tek ušle u kuhinju. 

Malo Selo bukovače priprema na grilu, gljive su mesnate i sočne, briljirale su kao prilog fiorentini koja je također ostavila dobar dojam. Malo Selo je, osim za gljive, jedna od boljih istarskih destinacija za crveno meso pečeno na otvorenoj vatri. Fiorentina je naravno bila pečena kako smo naručili, dok je meso bilo gotovo idealno. Na stol je došlo bez krupne soli, dodali smo je sami, ali bez obzira na tu pomalo nekonvencionalnu grešku, fiorentina u Malom Selu definitivno je jedna od boljih u Istri, što nije mala stvar ako znamo da svaka druga konoba nudi fiorentinu.

Uz meso smo naručili i paštu s  tartufima koja se pokazala kao idealan drugi prilog. Nema vrhnja, nema izmišljanja tamo gdje ga ne treba biti. Pašte u Malom Selu su jednostavne i ukusne. Jednostavan putrasti umak i ribani ljetni tartufi sasvim su dovoljni za isticanje glavne namirnice. Pašta je bila kuhana tehnički perfektno. Za predjelo smo  naručili salamu od boškarina koja je bila izvrsna, kao i domaći kruh, dok smo za kraj probali vrlo dobar creme brulee.

Malo Selo je i ove godine šampion vrijednosti za novac. Još je lani imao veoma prijateljske cijene a nije ih, kako nam se čini, dizao ove godine. Odličnu fritaju s gljivama možete dobiti za sedam eura. Vinska lista je dobra i pogođena, s etiketama dva najbolja istarska crna vina, Punta Grece i Santa Elizabette, po korektnim cijenama. Mi smo uz ručak pili Claijev crni Ottocento. Račun za dvoje smo platili 145 eura. 

KONOBA MALO SELO

Fratrija 1, Kaldanija, Buje

HRANA -4  VINO +3  SERVIS 4  AMBIJENT +3

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.