
Zbog prirode posla, rijetko se događa da u neki restoran idemo po prvi put ili da za njega nismo dobili preporuke od dobro upućenih ljudi. Međutim, u restoran Toni u Zambratiji smo se zaputili bez velikih očekivanja. Mislili kako da je riječ o samo još jednom od ribljih restorana u nizu koje nećemo dugo pamtiti. Toni nam je pokazao da smo bili u krivu. Što se ne događa često.
Toni je konvencionalan restoran, ali se po nekim izletima u kreativnost i zaista vrhunskim namirnicama ističe u masi. Što publika prepoznaje. Restoran je za našeg posjeta bio pun. Toni naravno, brine i o nizu detalja koji su presudni u ugostiteljstvu. Servis je profesionalniji nego u nekim puno ambicioznijim restoranima. Maslinova ulja prezentirana su baš kako treba, u etiketiranoj boci i izbor nije ograničen samo na jednog proizvođača. Vinska lista je također kompetentna. Ali najviše nas je oduševila hrana.
Toni je konvencionalni riblji restoran s ponekim modernističkim odmakom. Za predjelo smo naručili dondole koje su bile odlične i jako svježe, što se osjetilo u gotovo svakom zalogaju. Najbolje jelo večeri dobili smo između dondola i glavnog jela. Pitali smo imaju li svježih škampa i kako ih mogu pripremiti, a da nije na buzaru ili s tjesteninom. Dobili smo jedno od boljih jela sa škampima u posljednih nekoliko tjedana. Napravili su nam tempuru od škampa, koja je u ovom slučaju bila uspješna, servirali ih s jednako uspješnim hollandaise umakom i sve završili ribanim tartufom. Fenomenalno malo jelo, u kojem je restoran pokazao da jako dobro vlada tehnikama Jednostavno se nismo mogli zasititi tempure od škampa s hollandaiseom i tartufima.
Glavno jelo pokazalo je tradicionalniju, jednako jaku stranu restorana. Romb al forno je bio bez greške. U Toniju ekspertno filetiraju ribu pred gostima. Stručno odvoje kožicu koja je bila hrskava poput čipsa, a meso na tanjur dolazi kompaktno, sočno i prepuno okusa. Pečeno povrće je pokazalo raskoš ljeta.
Toni je u nekoliko jela ostavio fantastičan dojam. Mi nismo znali za njega, ali Toni je godinama poznat i cijenjen, kao i njegov utemeljitelj i ideolog Paolo Paoletić (o kojem je Kult Plave Kamenice pisao još 2017.). Restoranska blagovaonica je ugodna, ali ostatak restorana ostao je u nekom od prošlih desetljeća i vidno treba renovaciju. Simpatični vlasnik nam je rekao da je planiraju uskoro. Uz jela smo pili Ipšin sivi pinot s kojim nas je restoran počastio. Ostatak računa smo platili 120 eura. Što je opet, s obzirom na količinu jela, sastojke koje smo dobili i njihovu kvalitetnu obradu, jako korektna vrijednost za novac.
Siparska ulica 8, Zambratija
HRANA -4 VINO -4 SERVIS 4 AMBIJENT +3
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.