Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Astarea iz Brtonigle uvijek ima svježu ribu i rakove i dobro kuha. Ali restoran pod hitno treba poraditi na ostalim detaljima 

Starinske, ali uistinu starinske istarske konobe vrijedna su gastronomska ostavština koju treba čuvati i o njoj se brinuti. Pod starinske istarske konobe podrazumijevamo namjerno rustikalnije kuhanje koje odražava tradiciju, isključivo sa svježim i lokalnim sastojcima. Ali takvo kuhanje ne smije biti izgovor za šlampavost, pogrešne tehnike i mediokritetske sastojke koji nužno upropaštavaju dojam. Konobama koje vještim kuhanjem i dugogodišnjom tradicijom uspiju očuvati taj neodoljivi starinski štih, uspjeh je gotovo zajamčen.

astarea

Jedna od takvih konoba zasigurno je Astarea iz Brtonigle. U Astarei imamo osjećaj da se ništa nije promjenilo, ne samo dvadesetak godina već približno četrdesetak. I to u pozitivnom smislu. Namirnice su uvijek svježe i najbolje moguće. Svaki put dođemo u Astareu, dočekaju nas veliki živi kvarnerski škampi. Astareini škampi spadaju među pet ili šet najboljih u čitavoj Istri.

Uvijek drže i zaista svježu riba koju kuhinja priprema ispod peke u velikoj otvorenoj peći ili na živoj vatri, ovisno o veličini i željama gostiju. Mi smo u Astarei probali dva jela, koja su bila veoma dobra. Ali restoran bi morao  poraditi na detaljima kako bi doživljaj bio još bolji. Naravno da nismo mogli odoljeti škampima, pa smo probali škampe na buzaru s tjesteninom koji su bili izvrsni. Zaista ogromna porcija buzare s velikim lijepim škampima vrijedna je vožnje do Brtonigle.

Omanja divlja orada je bila veoma solidna. Osoblje je profesionalno filetiralo ribu pred nama, a napokon su uveli i bolje maslinovo ulje. Meso orade je bilo mekano i kompaktno, koža pravilno pečena i hrskava. Blitva i lešo krumpir su bili tek prosječni. Kruh bi također  mogao biti puno bolji. Isto kao i osnovni servis. Ponekad gosti jednostavno žele vidjeti jelovnik umjesto da se dogovaraju s osobljem. Isto vrijedi i za vinski servis.

Vinska lista, po ne znamo koji put ovo spominjemo, mora biti tiskana. I vina se moraju točiti pred gostima. Ipak, uz sve ove zamjerke oko pojedinih detalja, Astarea je nostalgičan, pouzdan restoran koji se ističe dobrim sastojcima i finim jelima. Račun s nekoliko čaša Veraldine malvazije platili smo 67 eura. Korektna vrijednost za novac, s obzirom na količinu i sastojke s kojima Astarea radi. 

KONOBA ASTAREA

Ulica Ronko 6, Brtonigla

HRANA +3  VINO 3  SERVIS -4  AMBIJENT +3 prednja terasa/4 stražnja terasa 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.