
Život u Mošćenicama mora biti lijep. Gradić se nalazi na brdu iznad puno poznatije Mošćeničke drage, ulice su uske i kamene, a ljeti je sve posebno živo i nudi atmosferu iskrenog, neiskvarenog mjesta, kakva su na našoj obali sve rjeđa. Probijajući se kroz uličice Mošćenica, doći ćete do konobe Tu Tamo, koja već ulaza izgleda kao da ste došli kog nekoga doma. Do posljednjeg trenutka niste zapravo sigurni jeste li uletjeli nekom starosjediocu u dnevni boravak.
Jednom kad se riješite tog straha, dolazite na sigurno najbolju terasu na cijelom Kvarneru. Terasa konobe Tu Tamo visi sa zidina gradića i pogledi pucaju na Kvarnerski zaljev, Rijeku, Krk i Cres. Ako imate sreće kao što smo mi imali pa sjednete na terasu za pojnog mjeseca, ugođaj će biti kao u talijanskim klasičnim filmovima. Bitna je i atmosfera koju stvaraju vlasnici restorana.
Stolova je malo, ali sasvim dovoljno kako bi restoran bio živ. Uvijek je puno gostiju, ali nikad nema gužve i osjećate se opušteno. U Tu Tamo smo zadnji put bili prije duge dvije godine. Ambijent nas je i tada impresionirao, a hrana nije bila loša. Radi se o određenoj vrsti istarsko-kvarnerske konobe, koja poslužuje svježu ribu i poneko mesno jelo.
Ove godine hrana je bila još bolja. Vidjelo se to već na pozdravu iz kuhinje, toploj i nježnj palenti posluženoj s dimljenim inćunima, srdelama i sirom koji proizvodi obitelj vlasnice restorana. Okusi su izoštreni i čisti. Još su bolja bila dva sljedeća jela. Dagnje na buzaru su bile lagane i srećom nisu bile uništene viškom češnjaka.
Najbolje jelo dana bile morske lazanje, koje se rade s raguom od svježe dostupne ribe poput plavice. Sinoć su ih radili s raguom od rumbaca i plavice. Na lazanje se riba istarski škripavac, a na vrh se stavljaju konfitirane rajčice koje dolaze iz vrta odmah pored terase. Jelo je kreativno i suptilno, s diskretnim okusom plave ribe, sir je izvrstan a rajčice jako dobre.
Za glavno jelo naručili smo janjeće pečenje s krumpirima i sezonskom salatom. Pečenje se naručuje za dvije osobe, a meso je veoma dobro, iako mu je nedostajalo slasnosti i intenziteta. Svejedno, riječ je o solidnom jelu koje bismo rado ponovili, pogotovo u tako magičnom ambijentu. Zelena salata je najsvježija što može biti, kao i rajčice u njoj.
Tu Tamo radi po dobrim principima i njegovi vlasnici imaju dobre namjere. Uz malo više dorade i hrabrijih avantura poput morskih lazanja, mogli bi ući među najatraktivnije restorane na Kvarneru, regiji s najjačom restoranskom konkurencijom u zemlji. Vinska lista nije najšira, ali je pametno sastavljena pa gotovo nitko neće otići razočaran, dok su cijene pristojne. Račun za dvoje s buteljkom Tomčeva Maranyja i dvije čaše Šemberova rosea platili smo 160 eura.
Mošćenice 50, Mošćenice
HRANA +3/5 VINO +3/5 SERVIS +4/5 AMBIJENT 5/5
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.