
U talijanskom gradiću Diamante dogodio se jedan od najtežih slučajeva trovanja hranom u novijoj povijesti Italije. Dvoje ljudi – muškarac iz Napulja i žena iz pokrajine Cosenza – preminulo je nakon što su na uličnom kiosku konzumirali, čini se, botulinom kontaminiranu hranu. Još osmero ljudi nalazi se u bolnici s ozbiljnim simptomima.
Prema prvim nalazima, kako izvještavaju talijanski mediji, riječ je o klasičnom slučaju trovanja zbog nepravilnog skladištenja lako kvarljive hrane – kombi iz kojeg se hrana prodavala bio je cijeli dan parkiran na suncu, bez adekvatnog hlađenja. Troje ljudi – uključujući uličnog prodavača i zakonske zastupnike dobavljača – pod istragom je zbog nehaja i prodaje opasnih prehrambenih proizvoda.
Tužiteljstvo upozorava da su simptomi trovanja – smetnje vida, povraćanje, slabost – u nekim slučajevima bili pogrešno protumačeni, što je dovelo do zakašnjele dijagnoze i lošijih ishoda.
Ovaj slučaj, osim što je tragičan, otvara pitanje kontrole u rastućoj industriji street fooda koja se posljednjih godina prometnula u kulturni fenomen. Street food romantika ima i svoju opasnu stranu. Festival u Diamanteu nije iznimka – mobilni prodavači hrane dio su ljetne mediteranske kulise, često predstavljani kao autentična alternativa “sterilnoj” restoranskoj sceni. No, romantizacija ulične hrane često prpušta spomenuti njezinu drugu stranu – potpunu regulacijsku sivu zonu.
Dok u restoranima inspekcije redovito provjeravaju uvjete skladištenja, osoblje i sanitaciju, kod mobilnih prodavača pravila su znatno fleksibilnija, a njihova primjena često ostavljena na savjest samih izvođača. U uvjetima ekstremnih ljetnih temperatura i povećane potražnje, ti propusti mogu biti – kako ovaj slučaj pokazuje – nažalost i smrtonosni.
Italija nije jedina. Slični su incidenti zabilježeni i na drugim mediteranskim destinacijama, gdje je “brza” ljetna ponuda hrane često brža od zakonodavstva koje bi je trebalo pratiti.
Talijanske vlasti pozvale su sve koji su u danima prije pojave simptoma kupovali hranu kod uličnih prodavača u Diamanteu da se odmah jave zdravstvenim ustanovama, ali najavljuju i strože kontrole za mobilne prodavače hrane, ulične štandove s gastronomskom ponudom te svaki drugi oblik priprave hrane za prodaju koji ne uključuje pravu restoransku, više puta pregledanu, kuhinju. Ovaj slučaj iz Italije treba poslužiti i kao snažno upozorenje za naše prodavače hrane na taj način, još više konzumente, a dobar je putokaz za inspektore što bi im trebao biti prioritet prilikom idućih nadzora.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.