Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Lady B Ivane Puhelek jedan je od najšarmatnijih ružičastih pjenušaca u Hrvatskoj

Ružičasta pjenušava vina komplicirano su pitanje. Toliko komplicirano da Krug, najbolja šampanjerija na svijetu, sve do početka osamdesetih, dakle punih 120 godina od osnivanja vinarije, nije htjela proizvoditi ružičaste šampanjce jer ih je smatrala frivolnima.

Doista, proizvesti vrhunsko ružičasto pjenušavo vino težak je zadatak. Ako je pjenušavi rose prevoćan, doista se doima frivolnim i neobaveznim. S druge strane, ako pjenušavi rose ne miriše na crveno voće, malo će ga tko kupovati, jer se od rosea, a osobito od pjenušavog rosea, očekuju arome jagoda, malina, ribizla, trešanja, brusnica…

Nadalje, ružičasti pjenušac ne bi smio sadržavati previše šećera, jer se pretvara u voćni sok, ali ne bi smio biti ni posve suh, jer neće biti dovoljno komercijalan. Naposljetku, složeno je odlučiti kako napraviti ružičasti pjenušac; kratkom maceracijom, saignéeom ili ulijevanjem crnog vina u bijelo vino.

Zanimljivo je da neki ambiciozniji ružičasti šampanjci, poput Leclerc Briantova Rose Saignéea, zapravo izgledaju kao crna vina, premda zakonski govoreći Champagne ne poznaje crna pjenušava vina. U sličnom se kolorističkom spektru kreće i Bonnetov Expression Rose.

Usprkos svim ovim i brojnim drugim problemima i kontroverzama koje se tiču ružičastih pjenušavih vina napravljenih klasičnom (šampanjskom) metodom, u maloj Hrvatskoj proizvodi se više vrlo dobrih ružičastih pjenušaca, poput onih od Šembera, Tomca, Veralde i Kolarićevog Colettija. Nedavno im se pridružio i prvi Bastiànov pjenušavi Rose.

A ovih smo dana probali Lady B Ivane Puhelek.

Gospođa Puhelek, profesorica enologije na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, najvažnija je zelinska vinarka. Njezin Sauvignon osvajao je Decanterova zlata i srebra; radi se općenito o najboljem zelinskom i jednom od najboljih bijelih vina Bregovite Hrvatske. Profesorica Puhelek već dugo proizvodi pjenušac Kraljica, koji je tehnički korektan ali pati od prelaganog tijela; kraljevina je sorta koja ne može dati osobito bogata vina.

Ivana Puhelek ovog je ljeta lansirala ružičasti pjenušac Lady B, nazvan u čast njene majke Biserke. Lady B, proizveden od crnog pinota, jedan je od najuspješnijih hrvatskih i regionalnih ružičastih pjenušaca.

Lady B šarmantna je ljetna senzacija; iz čaše iskaču bogate, privlačne arome malina, jagoda, šumskih jagoda i trešanja. Vino je elegantno, precizno strukturirano, balansirano, s intenzivno voćnim, dugim okusom, ali i s mnogo čvrste svježine. Doima se istodobno zabavno i plemenito.

Probali smo ga uz načelno neprijateljsku hranu, kako bismo provjerili kako se ponaša u težim okolnostima. Lady B uspješno je pratila odležani parmezan, mlađi Valencay, Pelagosove inćune u maslinovu ulju i brutalno masnu, preukusnu kobasicu OPG-a Mekiši. Hladna, zrela dinja i Croccantinov sladoled s pistacijama bili su mnogo lakši zadatak. Pjenušcem Lady B Ivana Puhelek svoj je portfolio pojačala još jednim univerzalno reprezentativnim vinom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.