Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LJETO U BASKIJI Baskijsko-korejski tartar biftek u Kimtxu u Bilbau, jedan je od najboljih koje smo probali ove godine (a probali smo ih puno)

Dok smo radili rezervacije za putovanje u Bilbao, gotovo svi restorani koje smo željeli posjetiti bili su rasprodani tjednima unaprijed. Nisu to restorani s Michelinovim zvjezdicama ni slavni svjetski restorani. Nekoliko asadora, baskijskih pečenjara, nas je odbilo ili nam uopće nije odgovorilo na zahtjeve za rezervaciju. Neki su rasprodani mjesec dana unaprijed. Što jasno govori kakvu reputaciju imaju pojedini tradicionalni baskijski restorani.

Kimtxu nam je zapeo za oko kao utješna nagrada, jer smo kod njih mogli rezervirati čak i dan prije za ručak. Dobili smo zadnji stol u restoranu. Kimtxu se predstavlja kao fusion restoran, azijske i baskijske kuhinje, koji koristi uglavnom lokalne sastojke, koje obogaćuje internacionalnim formama, začinima i zabavnim okusima. Kimtxu je zapravo jedan od boljih primjera fusion restorana kojeg smo posjetili u zadnje vrijeme.

Hrana je toliko moćna i zabavna da smo probali skoro pola jelovnika i nismo željeli otići dalje razgledavati Bilbao. Koncipiran je kao bistro s hipsterskim uređenjem, dobrom energijom i vibrom, jela su nepretenciozna. U ponudi su degustacijski jelovnik od pet slijedova koji stoji 60 eura i pojedinačna jela od kojih rijetko koje prelazi granicu od 25 eura. Cijene se uglavnom kreću između 15 i 20 eura.

Ručak smo počeli s lijepim inćunima na focacci s rajčicama, koje je zasjenio fantastični banh-mi, vijetnamsko pecivo sa svinjskim obrazima, ukiseljenim povrćem i ribanom foie gras. Ovaj mali slasni sendvič s naglašenim putrastim, ali i azijskim okusima, sam je vrijedan dolaska u Kimtxu. I košta prihvatljivih 10 eura. Toliko je dobar da smo naručili još jedan, a lako smo ih mogli i više.

Okruglice punjene sukalkijem, baskijskim goveđim umakom, u juhi od iberico pršuta s ukiseljenim shitake gljivama kompleksno su jelo i još jedan primjer dobrog slaganja lokalnih okusa s vanjskim utjecajima. Najbolje jelo dana bio je tartar. Na stol je došao iznimno svjež, žarko crvene, pun jakih korejskih začina,s naribanim idiazbal sirom i hrskavim wontonom umjesto tosta. Kimtxi ima superiornu namirnicu koju zna tretirati, dodaje jake okuse stranim začinima i onda sve zaokruži lokalnim sirom. Bolje teško da može.

Za deserte nismo bili raspoloženi pa smo naručili cannellon punjen patkom, u umaku od kukuruza i čilija. Još jedno izvrsno jelo koje funkcionira primarno zbog slatko-ljutkastog umaka. Tjestenina je mogla biti i nešto kraće kuhana. Hrana u Kimtxu je zabavna, kuhinja zna slagati okuse lijepo prezentirati jela. Vinska lista je solidna, ali prekratka za razinu kuhanja. Servis je profesionalan i uljudan. Račun za dvoje, s četiri čaše albarina platili smo 120 eura.

KIMTXU

Henao Kalea 17, Bilbao

HRANA +4  VINO +3  SERVIS 4  AMBIJENT -4 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.