Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nova vinarija Deklić ima najljepšu veliku terasu u Istri. I najmlađeg chefa u Istri

U četvrtak oko pola jedan parkirali smo na prostranom parkiralištu ispod nove vinarije Deklić u Vižinadi, na koje smo stigli cestom uokvirenom vinogradima i čempresima: kad čempresi narastu, prilaz ovom monumentalnom kompleksu podsjećat će na velika imanja u toskanskom Bolgheriju, poput Antinorijeva Guado al Tasso.  

Terasa vinarije Deklić, smještena iznad proizvodnih pogona, bez ikakve je sumnje najspektakularnija u Istri. S goleme terase vide se obližnja sela i vinogradi, more, ali i Italija. Kad je vidljivost dobra, navečer s terase vinarije Deklić možete promatrati svjetla Venecije. A nešto ranije, oko sedam, gosti dolaze gledati zalazak sunca. Cijela terasa, naime, gleda u zalazak sunca.  

“Prošle je subote na terasi bilo toliko veselo da se mnogi gosti nisu htjeli ustati prije jedanaest,” rekla nam je Lucija Deklić, koja upravlja ugostiteljskim segmentom vinarije Deklić.   Njena braća David i Dino zaduženi su za vinarstvo i vinogradarstvo. 

Tasting na terasi vinarije Deklić započeli smo suhim, voćnim, raspjevanim roseom Carlotta, koji se fino složio s arancinom od kozica posluženom na gustoj šalši. Tanjure nam je prezentirao šesnaestogodišnji kuhar Mate Selar iz obližnjeg Tara.  

Mladi gospodin Selar vjerojatno je najmlađi chef u Istri, što nije nikakva prepreka. Naprotiv, Filip Horvat i Kristian Godinić počeli su samostalno kuhati sa šesnaest ili sedamnaest godina. Što ranije preuzmete odgovornost, to je bolje za vašu karijeru, pod uvjetom da ste natprosječno marljivi, da možete natprosječno mnogo učiti i da možete podnositi kritike.  

Lucija Deklić i chef vinarije Deklić Mate Selar

Sjajno je što je obitelj Deklić gastronomski dio svog projekta vrijednog više od pet milijuna eura povjerila lokalnom šesnaestogodišnjaku. Usput, ceviche od brancina s gelom od breskve bio je veoma ukusan, iako mu je nedostajalo čilija: ceviche bi morao sadržavati čili. Uz ceviche pili smo vrlo dobar Deklićev Chardonnay iz 2024., stiliziran po uzoru na manje burgundske apelacije. A uz sočni biskvit s mariniranim smokvama točio se suhi, bogati merlot iz 2022., kojeg smo prvi put probali.   Riječ je o raskošnom vinu u usponu, koje podjednako dobro ide uz steakove, čokoladu i smokve.  

Terasa vinarije Deklić stalno je u hladu, a na cijeloga dana njoj puše ugodan, povjetarac (koji se za našeg posjeta i značajno pojačao) što znači da vam ondje nikad nije vruće. Osvježavajuća mikroklima, fenomenalni pogledi, impresivna arhitektura kao i sve bolja vina i optimalno pogođena hrana, čine vinariju Deklić jednom od najpoželjnijih destinacija u unutrašnjosti Istre.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.