
Rab i njegovi gosti u subotu navečer nisu imali sreće. Vikend u kojem se održava poznata manifestacija Rapska Fijera, obilježilo je loše vrijeme s kišom i jakim vjetrom.
Nas je kiša zatekla na terasi restorana Veritas. Veritasova opuštajuća terasa u zelenilu jedna je od ugodnijih na kojoj smo u zadnje vrijeme imali prilike sjediti. Bilo nam je žao što nam vrijeme nije dopustilo duži boravak na terasi, ali profesionalno osoblje Veritasa je efikasno preselilo sve goste u blagovaonicu a večera je počela dobro, pa smo brzo zaboravili na vrijeme.
Veritas je smješten u Valamarovu hotelu palači Imperial koji ima zanimljivu povijest. Hotel Imperial izgrađen je 1927. godine, u doba kad se Rab pripremao da od lječilišta postane šira turistička destinacija, i kad su se posvuda po Hrvatskoj u duhu ondašnjeg europskog vremena, gradili hoteli palače (Esplanada je otvorena dvije godine ranije).
Veritas je počeo kao wine bar s laganim snackovima, ali je uprava hotela ubrzo uvidjela da gosti žele više. Stoga je Veritas proširio meni i uveo složenija jela, u kojima smo jučer iskreno uživali. Vinska karta je izvrsna i uključuje široku listu istarskih vina, ali i reprezentativna vina iz cijele Hrvatske i internacionalne etikete na čelu s Talijanima.
Veritasov jelovnik nudi miks konvencionalne hotelske hrane koja mora zadovoljiti širu publiku, pojedina jela otočke kuhinje i zanimljiv izbor steakova. Imaju i degustacijski jelovnik od pet slijedova za pristojnih 80 eura. Večeru smo započeli s malim pozdravom iz kuhinje, košaricom s tunom. Najbolji dio večere bio je tartar biftek, koji u Veritasu miješaju pred gostima, u porcijama za dvoje.
Meso je bilo gotovo pulsirajuće crveno i svježe, tartar sočan a začini vrlo fino odmjereni. Nije mu nedostajalo ništa osim još par kapljica Tabasca. Bilo bi još atraktivnije kad bi Veritas uz tartar posluživao krumpiriće ili čips, ali to su uistinu detalji.
Fritaja sa štokljem, rapskom sušenom hobotnicom, bila je odličan prikaz otočke kuhinje s vrlo specifičnim lokalnim sastojkom.
Rižoto sa škampima je bio veima dobar, ispravne teksture i s puno svježih škampa. Jedino jelo u kojem ima još dosta mjesta za napredak bila je janjetina. Janjeći kotleti su prošli predugu termičku obradu pa su se malo presušili, dok je janjeća koljenica ostala mjestimično pretvrda.
S obzirom na blizinu Cresa i Paga, dvaju otoka njapoznatijih po janjetini, Veritasova bi janjetina trebala biti reprezentativnija. Sve ostalo je bilo solidno, od umaka do priloga.
Uz jela smo pili chianti vinarije Donatella Cinelli, koji je izvrsna vrijednost za novac. Veritas je jedna od svjetlijih točaka otoka koji nema osobit gastronomski imidž, ali zato nudi lijepu prirodu, opuštajuću atmosferu i netaknutu divljinu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.