
U Hrvatskoj gostovanja najboljih svjetskih chefova srećom postaju češća. Sinoć je u restoranu 7Seas u Njivicama na Krku nastupio Kostas Papathanasiou chef slavnog stockholmskog restorana Frantzen. Frantzen je jedan od vodećih europskih restorana i nositelj tri Michelinove zvjezdice i 38. je na listi World’s 50 Best Restaurants.
Frantzen je i jedna od najvažnijih globalnih restoranskih grupacija, s ukupno devet Michelinovih zvjezdica u restoranima kojima upravlja. Osnivač Bjorn Frantzen dobio je po tri zvjezdice za restorane u Singapuru i Dubaiju. Što ga svakako, svrstava među vodeće svjetske chefove.
Executive chef stockholmskog Frantzena, Grk Kostas Papathanasiou u restoran 7Seas u Njivicama došao je na Matije Bogdana. Kostas i Bogdan povezani su više od deset godina, otkad su zajedno radili u londonskom restoranu The Ledbury. Bogdan, koji je nedavno odradio i stažiranje u Frantzenu, tvrde da je upravo tamo doživio jedno od najboljih restoranskih iskustava u životu. A Bogdan nije lak na komplimentima.
Rasprodana petosljedna večera koju su zajednički pripremili Kostas, Bogdan i pastry chefica Bojana Buković, obilježit će ovu sezonu na Jadranu. U 7Seas je bilo više od 90 gostiju, a Kostas i Bogdan su pokazali su kako se s lokalnim namirnicama kuha na najvišoj svjetskoj razini. Briljantni prvi slijed pokazao je moćnu i elegantnu ruku chefa Kostasa. Svježi gof narezan tako tanko da se moglo vidjeti kroz njega, serviran je s umakom od marelica i artičoka.
Bogdan je uzvratio vjerojatno najboljim slijedom večere. Sočne i mesnate kozice s gustim umakom od sezama, karameliziranih citrusa i rajčica veliko su jelo, koje zaslužuje nekoliko zvjezdica zbog kompleksnosti i preciznih okusa svakog elementa na tanjuru. Grdobina chefa Kostasa bila je žestoka zbog kombinacije XO umaka i beurre blanca s velikom dozom citrusne kiseline.
Teleći file, glavno jelo Matije Bogdana poslužen s krumpirom i kremom od tikvica, imao je perfektnu teksturu. Deserti chefice Bojane Bukvić bili su dostojni zvjedane večere. Posebno nam se svidio mali zalogaj od pistacija i đumbira. Za wine pairing su bile zaslužne vinarije iz suprotnih dijelova Hrvatske. Uz gofa te točila Galićeva Graševina što se pokazalo kao izvanredan izbor, dok su kozice poslužene uz rukatac pelješke vinarije Bura-Mrgudić. Ostatak wine pairinga je bio jednako uspješan, Mare Postup koji je pratio Bogdanovu teletinu. Večera u 7Seas je bila toliko spektakularna da je nisu mogli pokvariti ni bura ni valovi oko predivne Plave terase.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.