Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Zlatnoj školjki u Martićevoj jučer smo ručali izvrsne punjene lignje

Punjene lignje u hrvatskim su restoranima uglavnom dosadne i prerustikalne, iz dva razloga. Prvo, većina restorana koristi zamrznute uvozne lignje, koje naprosto nisu ukusne i nemaju dobru teksturu: od patagonika možete napraviti samo donekle prihvatljive frigane lignje i ništa drugo. Drugo, punjenja su, u skladu s anakronizmima dalmatinske kuhinje, najčešće prepuna češnjaka, koji nije adekvatno termički obrađen.

Jučer smo u zagrebačkoj Zlatnoj školjki ručali jednostavne ali neočekivano ukusne, baš izvrsne punjene lignje. Kao što je vidljivo na fotografiji, lignje u Zlatnoj školjki mogu biti prilično velike. Tekstura je bila savršena: hrskavi krakovi i mekano tijelo s onim specifičnim okusom dobrih liganja podcrtanih grilom. Punjenje, premda konvencionalno, bilo je snažno i dobro balansirano. Lignje u Zlatnoj školjki pune se krakovima, pršutom, ovčjim sirom i blitvom. Blitva bitno olakšava cijeli tanjur.

Punjene lignje u Zlatnoj školjki spadaju među tri ili četiri najukusnije verzije tog popularnog jela u zagrebačkim restoranima. Otkako se prije više od dvije godine ponovno otvorila, Zlatna školjka stalno napreduje. U prvih nekoliko mjeseci nisu imali dobro maslinovo ulje; sada na stol dolaze brendirana istarska ulja visoke kvalitete. Couverti su sve slasniji, kruh više nego dobar, a izbor svježe ribe katkad se može uspoređivati čak i s Tačom, koji je u posljednje vrijeme postao zagrebačko mjerilo za vrhunsku jadransku divlju ribu (s tim da je Tač značajno skuplji).

Istodobno, Zlatna školjka zadržala je gablece za devet eura: jučer su na crnoj ploči reklamirali mola sa žara s blitvom. Vinska lista također se poboljšala, ali bi definitivno trebalo točiti na čaše neki hrvatski pjenušac, s Plešivice ili iz Međimurja, proizveden klasičnom metodom. Uz fine i zasitne punjene lignje pili smo vibrantni i zreli Sauvignon Ivane Puhelek iz 2024. godine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.