Tvrtko Šakota najutjecajniji je hrvatski chef unatrag bar dvanaest godina, uz Rudolfa Štrfana iz Pelegrinija. Gospodin Šakota izmislio je hrvatski street food: skoro sve što danas vidimo u street food restoranima i na raznim festivalskim kućicama nastalo je, samo u puno boljoj verziji, u Šakotinoj Mundoaki 2013. i 2014. godine.
Zatim je chef Šakota doslovno izmislio jezik hrvatske visoke nacionalne kuhinje u Navu, da bi naposljetku uspostavio inovativan, profitabilni ugostiteljski sustav koji danas čine Nav, Salo i Bekal. Kroz svo to vrijeme Tvrtko Šakota nije učinio ni jedan bitan kompromis, što je jedinstveno u hrvatskom ugostiteljstvu. No retreat, no surrender, rekao bi Šakotin veliki heroj, genijalni Bruce Springsteen.
Tvrtko Šakota, koji je u ranijim izborima za Chefa godine Kulta Plave Kamenice osvajao prva mjesta, i danas istražuje krajnje granice hrvatske gastronomije, koja se u njegovoj verziji temelji na prirodno uzgojenim sastojcima autohtonog porijekla. Tvrtko Šakota spada među velike, trajne vrijednosti u povijesti hrvatske restoranske scene.
Chefa godine bira pedesetak profesionalaca iz hrvatske restoranske industrije: chefovi, restorateri, investitori i gastro novinari. Svaki birač može glasati za pet chefova. Prvoplasirani dobiva 10 bodova, drugi 8, treći 6 bodova, četvrti 4, a peti 2 boda.
Zmajska pivovara dugogodišnji je partner Kulta Plave Kamenice u izboru Chefa godine. Zmajska pivovara, osnovana prije više od 11 godina, prva je profesionalna hrvatska craft pivovara. Niz piva Zmajske pivovare, od Pozoja do Rougea 22, izvrsno se slažu s jednostavnom ali i visoko elaboriranom hranom.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.