Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

VRLO STROGA GODIŠNJA LISTA Šest najboljih gastronomskih restorana u Zagrebu za 2024. Samo šest.

Lista najboljih zagrebačkih restorana za 2024. godinu bazira se na tri glavna kriterija.

  • Originalnost, inovativnost, vizija i modernost
  • Tehnička perfekcija u kuhanju
  • Izvrsnost sastojaka, pri čemu značajnu ali ne nužno presudnu ulogu igraju sezonalnost i lokalnost

Nijedan od samo šest restorana na listi ne zadovoljava u potpunosti sve kriterije (zato Zagreb zasad nema posve uvjerljivog kandidata za dvije Michelinove zvjezdice) ali svaki od ovih šest restorana iznimno je dobar u većini ili barem nekima od kriterija. Tri druga mjesta nisu tipfeler. Smatramo da su sva tri restorana koja zauzimaju druga mjesta podjednako gastronomski vrijedni. Poredani su po abecedi.

Na listi nema brojnih restorana u kojima redovito jedemo i koje jako respektiramo, naprosto zato što oni pripadaju drukčijim ugostiteljskim žanrovima. Naposljetku, na listi nema Bekala koji nesumnjivo jest jedan od gastronomski najuzbudljivijih restorana ne samo u Zagrebu nego u Hrvatskoj , jer mnogi gosti Bekalov radikalno gostioničarski ugođaj smatraju neugodnim. Evo, dakle, kratke liste najboljih zagrebačkih restorana za 2024. godinu

1. NAV, Masarykova 

Chef Tvrtko Šakota u Navu iz godine u godinu izmišlja novu, originalnu, svjetski relevantnu  nacionalnu kuhinju. Sastojci su mikrosezonski i lokalni, kuhanje veoma moderno i tehnički savršeno, a okusi i teksture uzbudljivi, katkad veličanstveni bilo da je riječ o “skromnim” jelima od povrća ili o fileu jelena, o plavoperajnoj tuni ili o ćevapima od rijetke pasmine svinje. Navu bi trebao sommelier konzultant, koji bi o vinu razmišljao bitno drukčije od gospodina Šakote.

2. Korak, Plešivica, Michelinova zvjezdica, zelena zvjezdica

Plešivicu smatramo dijelom zagrebačkog gastronomskog i vinskog konteksta, pa je logično da se na ovoj listi našao i restoran Bernarda Koraka. Restoran Korak predstavlja trijumf mikrolokalnosti i sezonalnosti s povremenim dodirima luksuza poput kavijara, važnim za visoku kuhinju. Bernard Korak iz svog je bliskog, ruralnog okruženja uspio stvoriti  gastronomsku senzaciju koja pripada visokoj internacionalnoj kuhinji. Korak se najviše u Hrvatskoj približio gastronomsko ideološkom (ne i poslovnom) modelu Ane Roš u Hiši Franko.

2. ManO2, Green Gold

Chef Hrvoje Kroflin u zadnjih je nekoliko godina ManO2 u Radničkoj pretvorio u spektakl visoke kuhinje, i to na skoro svim razinama: od ekspresivne, kreativne hrane vrlo snažnih ali elegantnih okusa i tekstura, preko striktnog poštovanja sezonalnosti do uspješnog korištenja i vrlo modernih i vrlo bazičnih kuharskih tehnika. Unatrag godinu dana deserti su znatno bolji nego ranije.

2. Theatrium, Atrij ZKM-a

Chef Filip Horvat koristi najbolje sezonske ali i najbolje univerzalne sastojke, pa se tako na aktualnom Theatriumovom meniju susreću hlap, kavijar, gusja jetra i bellota sa svim mogućim šumskim gljivama, tartufima i bundevama. Gospodin Horvat razvio je fantastičan osjećaj za nijansiranje okusa i tekstura, o čemu možda najefektnije svjedoče njegov toplinom jedva dotaknuti hlap i krema od kamenice s gelom od piva servirana u vrlo ukusnoj  hrskavoj “ljušturi” kamenice. Internacionalno orijentirana vinska karta spada među najbolje u Hrvatskoj.

5. Zinfandel’s, Esplanade

Zinfandel’s je klasični hotelski fine dining restoran visokog stila, koji impresionira luksuznim međunarodnim, kao i lokalnim sastojcima. Kavijar, gusja jetra, wagyu, gigantske rakovice, bijeli tartufi i škampi redoviti su sastojci na repertoaru chefice Ane Grgić Tomić. Hrana je tehnički uvijek perfektna, lijepa, senzualna i vrlo hedonistička.

6. Tekka, Radnička

tekka-sushi-moet

Tekka žanrovski ne pripada visokoj ni autorskoj ni modernoj kuhinji. Tekka je, međutim, na ovoj listi zbog dva razloga. Prvo, Tekka koristi nabolje dostupne sastojke uključujući briljantnu masnu tunu, kavijar, ježince i japanski wagyu. Drugo, Tekka je uspjela veoma dobro, najbolje u Hrvatskoj, svladati nigiri, naizgled jednostavnu a zapravo iznimno sofisticiranu formu sushija. Počne li posluživati individualni nigiri, dakle zalogaj po zalogaj kao što to povremeno radi chef rovinjske Tekke Saša Pribičević, zagrebačka Tekka približit će se svijetu fine dininga.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.