Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto je Wirtshaus jedan od najomiljenijih restorana u Zagrebu: korektne cijene, dobro kuhanje, velike porcije i vesela, srdačna atmosfera

I oni koji ne zarađuju previše u gračanskom se Wirtshausu  osjećaju imućno. Ogromna porcija vrlo finog bečkog, koja se sastoji od dva perfektno pohana šnicla s umakom od brusnica, košta 17 eura Jako veliki i jako ukusni, gotovo klasičan gulaš s dvije još veće krušne knedle oblikovane poput debelih diskova, košta 13,90 eura. Na Wirtshausovom meniju ništa nije skuplje od 18 eura, osim bifteka koji s 25 eura spada među jeftinije u Zagrebu.

Hrana je neobično ukusna: radi se o profesionalno pripremljenom regionalnom comfort foodu. Teleći je gulaš sigurno najbolji u Zagrebu, dok wienerschnitzel čvrsto drži mjesto u drugom ešalonu odmah iza Le Bistroa i Theatriuma. Ali, Le Bistro i Theatrium igraju u Ligi prvaka.

U subotu popodne Wirtshaus, smješten blizu sve popularnije zagrebačke žičare, bio je uobičajeno prepun. Svi su se gosti doimali jako veselo raspoloženi, osim jednog malog rudlavog bijelog psa, koji je neuljudno lajao pa je završetak ručka svojih vlasnika dočekao u automobilu, na parkiralištu.

U subotu popodne u Wirtshausu je sve bilo jako dobro, osim prosječnog kruha i krivo koncipiranog tartara od dimljene pastrve. U jednostavnim se restoranima glavni sastojak mora i vizualno jasno naglasiti. Nažalost, tartar od pastrve, koji nije bio loš, izgledao je kao velika porcija kremastog sira: dimljena se riba nije mogla prepoznati dok niste kušali tu bijelu, jako kremastu smjesu.

Tartar od dimljene pastrve traži novi recept u kojem bi se mogli osjetiti svježi hren, svježi kopar, korica dalmatinskog limuna i tek sasvim malo mliječnih proizvoda. Pastrva bi morala dominirati tanjurom.

Wirtshaus idući tjedan kreće s novim menijem, koji će biti još autentičnije austrijski nego dosad, što je i jedino ispravno usmjerenje. Uz zaista dobar, zasitan i zabavan ručak u Wirtshausu pili smo izvrstan Weiningerov Riesling Nussberg. Posebno je važno naglasiti da na svakom Wirtshausovin stolu stoje octevi Gölles. Gölles iz austrijske Štajerske genijalni je artizanski proizvođač voćnih octeva (i rakija) uključujući legendarni jabučni balsamico, kojem je Konzorcij balsamica iz Modene dopustio da u cijelom svijetu koristi ime balsamico.

 .

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.