Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAJJEFTINIJI RUČAK NA SVIJETU U hrvatskim studentskim kantinama meni košta 0,88 eura, jednako kao i 2013. godine

Hrvatska u mnogočemu nije socijalna država. No, kad je riječ o studentskoj prehrani, Hrvatska je supersocijalna država. Meni za ručak ili večeru u studentskim restoranima i danas košta, vjerovali ili ne, točno 0,88 eura ili šest i pol nekadašnjih kuna.

Jednako je nevjerojatno da se ta cijena nije mijenjala od davne 2013. godine. Cijene hrane u međuvremenu su se udvostručile, utrostručile a u nekim slučajevima učetverostručile. I cijene rada drastično su porasle. Novi list izračunao je da je student 2013. godine morao raditi pola sata za studentski ručak, jer je satnica za rad preko Student servisa iznosila 1,9 eura. Danas minimalna satnica iznosi 5,25 eura, pa student za pola sata rada zaradi tri ručka u kantini.

Ova cijena, koja simbolički predstavlja najjeftiniji ručak na svijetu, moguća je zbog izdašnih državnih subvencija. U idućoj školskoj godini subvencije će se dodatno povećati, pa će studenti i u 2025. plaćati meni po cijeni iz 2013. Ova svakako dobra socijalna vijest ima i lošu stranu: studentski su meniji zastarjeli, jednolični, nezdravi i uglavnom grozni. Ali, što da očekujete od ručka za 0,88 eura? 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.