Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PIJETE LI CHICKEN WINE? Kako su klinci na TikToku stari jeftini rose obitelji Perrin pretvorili u viralni hit (i gdje Chicken Wine kupiti u Hrvatskoj)

Ovoga ljeta TikTok su nam preplavile objave iz supermarketa i kuhinja, u kojima sretni kupci objavljuju da su se uspjeli dokopati Chicken Winea ili da “večeras piju Chicken Wine”.

Chicken Wine, vino za kojim luduje svaki TikToker mlađi od 25 godina, nije nikakva bizarnost iz supermarketa. Naprotiv, riječ je o poznatom francuskom roseu La Vieille Ferme koji se proizvodi već godinama.

@kirstyabarrett I love my tiny chicken wine 😂😂 #chickenwine #roséwine #roséseason #roséfridge #roséaesthetic #lavieilleferme #winefridge ♬ Sh-Boom – Crew Cuts

La Vieille Ferme jeftina je linija vina čuvene ronske obitelji Perrin, koja posjeduje Chateau De Beaucastel, vjerojatno najugledniju vinariju iz Chateauneuf du Papea i proizvodi Chateau Miraval i šampanjac Fleur de Miraval za Brada Pitta. Perrini su La Vieille Ferme počeli puniti prije četrdesetak godina. Glavne značajke njihovog najmasovnijeg brenda bile su jednostavnost, niska cijena ali i autentičnost.

Budući da La Vieille Ferme (Stara farma) na etiketi ima kokoš i pijetla, klinci su Perrinov rose prozvali Chicken Wine i počeli ga piti kao da nema sutra. Just Let Me Sip My Chicken Wine In Peace je slogan trenutka, koji na Temu i Etsyju možete kupiti na svemu i svačemu.

Etiketa i roza boja nisu glavni razlog da je La Vieille Ferme neočekivano dobio tako masovnu i tako mladu publiku. Glavni razlog je cijena, točnije omjer kvalitete i cijene. La Vieille Ferme, kupaža cinsaulta, grenachea i syraha, na polici košta manje od 10 eura za što dobijete izvrstan rose. A mladi potrošači danas nisu naivni i cijene dobru vrijednost za malo novca. 

@3colts That first sip of chicken wine though 🐓🥂#chickenwine #sillygirls #fyp #girlthings #lavieilleferme ♬ original sound – Gracie Evans

Osim toga, Chicken Wine je odličan za pairing s hranom koju oni često jedu, od salata do krilaca iz KFC-a i azijske hrane iz dostave, svježe je a slasno i ima solidnih 13 posto alkohola. La Vieille Ferme u sebi zaista ima nešto demokratično. Taj je rose baš rođen da bude Chicken Wine, vino koje prepoznajete i ako niste završili sommelierski tečaj, jednostavno, ukusno, veselo vino koje nije banalno i može uljepšati svaki roštilj, rođendan i kupanje na plaži. 

U Hrvatskoj La Vieille Ferme prodaje zagrebački Vivat, kod njih košta 7,50 eura. Grožđe za rose dolazi iz vinograda u Luberonu u Provansi. Perrini pod etiketom La Vieille Ferme proizvode nekoliko vina. Bijeli La Vieille Ferme proizvodi se, primjerice, od tipičnih ronskih sorti poput bourboulenca i bijelog grenacha s dodatkom ugni blanca i vermentina. Crni se vinificira od carignana, crnog grenacha, cinasulta i syraha. 

La Vieille Ferme stigao je u Hrvatsku prije više od petnaest godina. Šarmirao nas je cijenom i svježinom. Za manje od pedeset kuna mogli ste kupiti vrlo solidno, kristalno čisto, lakopitko francusko vino s ponešto karaktera, iza kojeg stoji jedna od kultnih francuskih vinskih obitelji.

Vivat osim rosea prodaje i ružičasti pjenušac La Vieille Ferme Brut Reserve sada poznatijji kao Fizzy Chicken Wine (11,95 eura). Fizzy Chicken Wine na TikToku je popularan koliko i mirni rose. La Vieille Ferme portfolio je s baznih linija proširio i na ronske apelacije Ventoux, Côtes de Luberon i Côtes du Rhône. Côtes du Rhône nešto je skuplji od ostalih vina Stare farme, ali i dalje predstavlja fenomenalnu vrijednost za novac.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.