Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sommelier Darko Lugarić u Marbleu je predstavio Testamentova izabrana  vina. Babić iz 2021. je fenomenalan

Testament je velika privatna  vinarija iz okolice Šibenika, koju kao direktor i glavni enolog vodi Juraj Sladić, čovjek zaslužan za etabliranje i uspjeh Badelova Korlata.

Testament je u zadnjih pet godina osvojio niz Decanterovih medalja i zauzeo nezaobilazno mjesto u vinskim kartama brojnih hrvatskih restorana. Novozagrebački steakhouse Marble u srijedu 18. rujna priredio je večeru posvećenu Testamentovim vinima.

Vina je prezentirao renomirani zagrebački sommelier Darko Lugarić, specijalist za hrvatsku vinsku scenu. Juraj Sladić morao je ostati u Dalmaciji zbog berbe.

Kao aperitiv točio se pjenušac Opolo Brut Nature napravljen od babića. Načelno ne volimo dalmatinske pjenušce, jer klima u Dalmaciji zapravo ne dopušta proizvodnju pjenušaca zbog previsokog pH u grožđu u vrijeme njegove zrelosti. pH za klasično proizvedene  pjenušce mora biti prilično nizak. Međutim, mikroklima pojedinih položaja Zagori omogućuje proizvodnju klasičnih pjenušaca; uz Testament dobar je primjer vinarija Bibich.


Testamentov Brut Opolo čvrst je, vertikalno strukturiran, s puno svježine i srednjim intenzitetom okusa. Uz ceviche od odležanog brancina točio se fini, svježi lakopitki Debit iz 2023. a uz odlične taglione s gljivama, lješnjacima i bosiljkom raskošni macerirani pošip Zenit iz 2018. koji je sada vjerojatno na vrhuncu.

Uz lijepo pečena pačja prsa, koja nažalost nisu imala hrskavu kožu, uživali smo, ali baš uživali u izvanrednom Babiću iz 2021. Riječ je o netipično elegantnom, savršeno balansiranom, linearnom crnom vinu s glatkim taninima i dugim i intenzivnim okusom punim crnog i crvenog voća, s blagim dodirom dima i humidora. Ovako izvrstan Babić mogli bismo piti doslovno svaki dan.

Uz uzorno pečeni choco steak serviran je Tribidrag iz 2021, intenzivan, ali još malo razbarušen; Testamentovu Tribidragu treba vremena. Zato je Prošek iz 2018. u optimalnom stanju: radi se o opojnom, prebogatom vinu koje se sjajno složilo s čokoladnim mousseom s tonkom. Valja naglasiti da je gospodin Lugarić veoma  precizno složio vina i jela; bio je ovo jedan od boljih wine pairinga u 2024.

Marble će u idućih nekoliko mjeseci redovito priređivati  vinske večere s gostovanjima poznatih  hrvatskih vinarija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.