Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Korakova Klemenka iz 2023. dosad je najsauvignonskiji plešivički sauvignon

Plešivički sauvignoni doslovno oduvijek pate od jednog dosta značajnog identitetskog problema. Oni ne mirišu na sauvignon blanc: nisu zeleni, travnati, šparogasti, bazgasti pa čak ni pirezinski, a osobito nemaju veze s onom dobitnom kombinacijom zelenih i tropskih aroma i okusa zbog kojih je Novi Zeland jedna od svjetskih prijestolnica bijelog sauvignona.

Najbolji plešivički sauvignon koji smo dosad probali bio je zapravo Tomčev macerat iz amfore, vjerojatno iz 2017. godine, ali tim su izvrsnim vinom dominirale čelična struktura i gusta, kremozna tekstura a ne bouquet.  Prije dva tjedna Esplanadin Ivan Trbušić predložio nam je da probamo novi Korakov Sauvignon Klemenka iz lanjske, ne baš dobre berbe.

Vino je potpuno novo i prezentacijsku: sada se puni u burgundsku butelju sa zelenom etiketom. Novi Korakov Sauvignon s položaja Klemenka doista je zelen. Riječ je o prvom vrhunskom sauvignonskom sauvignonu s Plešivice uz Erdoro Sauvignone iz 2022. i 2023.

Korakova Klemenka iz 2023. intenzivno miriše na pokošenu travu, šparoge, stabljike rajčice i blagu mentu, s tek ponešto tragova bazge i lipe. Okus je netipično zreo za lošu berbu poput lanjske, a struktura autoritativno čvrsta. Korakovu Klemenku iz 2023. u Esplanadinom smo Bistrou pili uz najbolju zagrebačku juhu od rajčica, uz rižoto s tikvicama što je sve, naravno, posve konvencionalno. No, u opatijskom Yacht Clubu Sauvignon Klemenka izvrsno se složio s kremastim, bogatim listom i još bogatijim škampima s gradela. Korakov Sauvignon Klemenka iz 2023. nije jeftin (košta oko 20 eura) ali definitivno spada među nekoliko najboljih hrvatskih sauvignona. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.