Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FRANJO KOLARIĆ U četvrtak počinjemo brati crni pinot za pjenušce. Ovo je najranija berba u mom životu

Franjo Kolarić, vinar iza uspješnog plešivičkog brenda Coletti, vinogradarstvom se bavi gotovo tri desetljeća. Gospodin Kolarić jutros nam je potvrdio da je ovo najranija berba na Plešivici koju pamti. “Ovo mi je 27. berba i uvjerljivo najranija. U četvrtak počinjemo brati crni pinot za pjenušce, par dana kasnije stare sorte i chardonnay s viših položaja. Chardonnay u nizini još nije spreman.”

Kolarić kaže da je kvaliteta grožđa odlična: “Ove godine nije bilo bolesti, tako da je grožđe u perfektnom stanju. Prinosi su, doduše, dvadesetak posto manji od uobičajenih, ali s kvalitetom grožđa smo zaista iznimno zadovoljni.”

Poslije nezabilježeno ranih berbi u Dalmaciji i u Iloku, na red je, evo, došla i Plešivica koja također bilježi rekordno rane berbe.

Ovdje treba istaknuti da je Plešivica ipak bitno hladnije  vinogorje od Dalmacije kao i od istočne Hrvatske, no ni Plešivica nije izbjegla berbe u kolovozu. Kao uostalom ni Champagne. U Champagni, najhladnijoj francuskoj vinskoj regiji, pojedine vinarije uključujući Krug već godinama beru u kolovozu, prije službenog početka berbe.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.