Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

ŽENSKA VINSKA LISTA 2024. Među 15 najvažnijih žena na hrvatskoj vinskoj sceni niz je novih imena

Tradicionalna ženska vinska lista Kulta Plave Kamenice ove godine sadrži bitne značajke same vinske industrije: trajnost, ali i dinamičnost. Naime, u samom se vrhu liste najutjecajnijih žena na hrvatskoj vinskoj sceni nalaze sommelierke, menadžerice i vinarke koje već godinama dominiraju svijetom hrvatskih vina. Međutim, ove smo godine na listu uvrstili i niz potencijalno veoma značajnih debitantica. Evo, dakle, liste najutjecajnijih žena na hrvatskoj vinskoj sceni za 2024.

1. Daniela Kramarić, Plavi podrum

Daniela Kramarić u samom je epicentru skoro svih važnijih vinskih zbivanja u Hrvatskoj. U Plavom podrumu definiraju se novi cuveei Santa Elisabette braće Benvenuti. U Plavom podrumu priređuju se kušanja vertikala čuvenih hrvatskih vina poput Oma Milana Budinskog. Instagramske objave Daniele Kramarić velikim dijelom presuđuju što je dobro a što je loše među novim hrvatskim vinima, dok vina koja se najbolje prodaju u Plavom podrumu redovito doživljavaju širi komercijalni uspjeh. Daniela Kramarić institucija je za sebe.

2. Antonella Kozlović, Vina Kozlović

kozlovic-gianfranco-antonella-kucera
Fotografija/Mario Kučera

Antonella Kozlović upravlja poslovima najuspješnije hrvatske privatne vinarije i to radi prilično efikasno i originalno. Supruga Franka Kozlovića iznimno je zaslužna za dugogodišnju snagu brenda Kozlović, kao i za uvođenje modernih praksi u distribuciji vina u Hrvatskoj.

3. Ivana Puhelek, Vina Puhelek

ivana-puhelek

Ivana Puhelek, profesorica na zagrebačkom Poljoprivrednom fakultetu, postala je jedna od glavnih pokretačkih snaga Bregovite Hrvatske. Njeni sauvignoni iz godine u godinu spadaju među najbolje u zemlji, dok bi se pjenušac, uz dodatak malo supstancijalnijeg grožđa nego što je kraljevina, s godinama mogao pretvoriti u nacionalni hit.

4. Martina Krauthaker, Vina Krauthaker

Veliki Vlado Krauthaker već godinama govori da je njegova kćer Martina preuzela najveći dio poslova u najvećoj slavonskoj privatnoj vinariji. Primjer Martine i Vlade Krauthakera pokazuje kako treba izgledati postupni, bezbolni i produktivni prelazak vođenja vinarije na drugu generaciju.

5. Katarina i Ana Peršurić, Misal

Sestre Peršurić preuzele su prvu istarsku vinariju posvećenu pjenušcima pošto je njihov otac Đordano preminuo. Katarina i Ana Peršurić održale su brend Misal snažnim i komercijalnim, a neki su pjenušci uistinu prilično dobri.

6. Martina Tomac, Vina Tomac

Fotografija/Mario Kučera

Martina Tomac, inače jedna od najboljih hrvatskih kućnih chefica, iznimno je zaslužna za ideološke i logističke aspekte u radu vodeće hrvatske biodinamičke vinarije.

7. Olga Visintin, Veralda

Olga Visintin prva je debitantica na ovogodišnjoj listi najutjecajnijih žena hrvatske vinske scene. Diplomirana enologinja, kćer Luciana Visintina, vinskoj se javnosti predstavila impresivnim niskotiražnim maceratom Le Rote. No, gospođica Visintin zapravo preuzima i niz drugih važnih poslova u ovoj velikoj i uglednoj istarskoj vinariji.

8. Ivona Jeličić, Markus

Ivona Jeličić sa suprugom Slavenom vodi Markus, najvažniji novi dalmatinski vinski projekt. Prilično smo sigurni da će gospođa Jeličić s vremenom i prvim berbama iz Markusovih vinograda na Šolti, drastično napredovati na listi najutjecajnijih žena hrvatske vinske scene.

9. Sandra Marček Cvitić, Medea

Sandra Marček Cvitić rijetko se pojavljuje u medijima. No, zasluge gospođe Marček Cvitić za tržišni uspjeh Medea vina i Salvela ulja iznimno su velike. Sandra Marček Cvitić već se desetak godina neumorno i vrlo učinkovito brine oko prodaje i promocije vina jedne od vodećih istarskih vinskih kuća.

10. Marijana Škiljo, Belje

belje-marijana-nedoklan

Marijana Škiljo još je jedna debitantica na listi najutjecajnijih žena u vinu Kulta Plave Kamenice. Gospođa Škiljo, enologinja, već dugo radi u Belju, ali je ove godine samostalno potpisala najvažnije beljsko vino uopće – Vrhunsku graševinu. Koja je, usput govoreći, ispala više nego dobro s obzirom na tešku berbu.

11. Nikolina Paleka, Vina Bora

Nikolina Paleka, veteranka hrvatske enologije koja je odradila više berbi za Boškinac, pomogla je da Bora obitelji Žuža postane jedna od najuzbudljivijih novih dalmatinskih vinarija. Borina Maraština malo je remek djelo, a oživljavanje zabravljene svrdlovine potez je od iznimne važnosti za dalmatinsko vinogradarstvo.

12. Tea Dvanajščak, Dvanajščak Kozol

Sestra enologa i vinogradara Viktora Dvanajščaka vodi poslovne i promotivne operacije jedne od tri najbolje međimurske vinarije.

13. Petra Leko, Bastiàn

Petra Leko, supruga Ivana Leke i suosnivačica vinarije Bastiàn igra sve važniju ulogu u razvoju ovog brenda. Gospođa Leko predložila je, primjerice, da se dio Bastiànova ultrapopularnog Rosea odležava neuobičajeno dugo za standarde ružičastih vina. Tako je nastalo Bastiànovo novo odlično vino Petra’s Rose.

14. Gianna Kozlović, Vina Kozlović

Fotografija/Mario Kučera

Gianfranco i Antonella Kozlović lani su i službeno predstavili kćerku Giannu kao članicu svog najužeg kreativnog tima. Gianna Kozlović, koja ima dvije inozemne enološke diplome, osigurava budućnost vinarije Kozlović za idućih pola stoljeća.

15. Simona Pilato, vina Pilato

Supruga Sanjina Pilata, odnedavno formalnog vlasnika Vina Pilato, brine se za promociju vina jedne od najuglednijih istarskih obiteljskih vinarija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.