Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ABV 2024. Tko je Poetica, mala vrgoračka destilerija koja upravo rastura na najjačem svjetskom ocjenjivanju destilata u Londonu

Poetica destileriju prije tri su godine pokrenuli Jelena i Drago Nosić u malom Vrgorcu, na južnom dijelu Dalmatinske zagore. Prve dvije godine stvari su se odvijale sporo, ali u zadnjih godinu dana sve se promijenilo i Poetica je počela nizati uspjehe, od titule Croatian gin distillery of the year 2023. na sajmu u Berlinu do tri medalje na GInIstri iste godine.

Prelistajte i downloadajte besplatno

Ova je godina započela čak i za njih pomalo neočekivano, osvajanjem četiri medalje za četiri gina na IWSC-u Londonu i to redom iznad 90 bodova, a sa zlatnom medaljom za Poetica Ginuine London Dry Gin i velikih 96 bodova ušli su među tri najbolje ocijenjena hrvatska gina uz osječki Little Gipsy i Edelweisser Dalmatian Dry Gin.

Apsolutni vrhunac godine za Poeticu su dvije nominacije na IWSC-u, najjačem svjetskom ocjenjivanju spirita koje je svojedobno lansiralo i Old Pilot’s gin a s njim i cijelu novu scenu destilera u Hrvatskoj. Poetica je na ovogodišnjem IWSC-u nominirana za proizvođača gina godine, a njihov Ginuine gin za najbolji London Dry Gin.

Poetica je na scenu zakoračila 2021. godine, ponesena uspjesima hrvatskih craft destilerija i to kao projekt koji je, kažu Jelena i Drago Nosić,  bio “pokušaj dodatnog povezivanja bogatstva lokalnih začina i biokovske izvorske vode u stvaranju nečeg novog i zanimljivog.”

Jelena Nosić, glavna destilerka Poetice

Master destilerica Poetice Jelena Nosić je diplomirana je inženjerka agronomije. Sve se više specijalizira za destilate. Od certifikata koje dosad ima posebno ističe onaj iz Elgina u Škotskoj gdje je u svibnju 2023. prošla Speyside Whisky School akademiju. Drago Nosić potpuna je suprotnost. Prije svega, zadužen je za komunikaciju. Kao dugogodišnji menadžer i konzultant u hospitality sektoru poznaje tržište i razumije njegove potrebe i energično pozicionira Poetica destileriju u tom okruženju. Nije mu problem uskočiti u bar i spravljati koktele cijelu noć i to radi stvarno intenzivno. Nedavno je položio i WSET Level 2 Award in Spirits i to u najvišoj kategoriji With Distinctions. Jelena i Drago Nosić vješto balansiraju svoje afinitete, privatno ili poslovno.  “Naše je maksima da nema odstupanja od kvalitete i uzanci, čak ni kad s nam drugi modeli primamljivi,” kaže Jelena.

Drago Nosić

Osim kvalitete proizvoda, Drago Nosić naglašava važnost prezentacije za Poeticu. “Naše je etikete moguće personalizirati. Na bocama ginova možete pisati vlastite stihove, a taj dio etikete možete odvojiti i korisiti ga kao bookmark ili elektrostatičku naljepnicu,” objašnjava, “U potpunosti slijedimo Horacijevu filozofiju Ars Poetica iz vremena antičkog Rima, koja promiče ideju o umijeću stvaranja.” I čini se da im dobro ide. 

Svjetski trendovi su jasni: tržište ginova je u stagnaciji nakon dvadesetak godina bujanja, dio analitičara smatra i da opada. No to se ne odnosi nužno na cijelu scenu crafterskih destilerija. “Da biste ostali relevantni, treba prilagoditi pristup,” kažu u Poetici, “Hrvatska ima ozbiljan broj odličnih destilera i još više izvanrednih destilata. To i nije neobično s obzirom na aromatski potencijal kojim obilujemo, a to konstantno naglašavamo i u Poetici kao osnovu za dobar proizvod. Razvoju i uspjehu hrvatske craft scene doprinose pioniri koji su joj postavili okvir i standarde, ali i oni koji inovativnim, drugačijim pristupom pomiču te granice i proširuju okvir.”

7 etiketa Poetica gina

Kad smo se prvi puta sreli s Dragom i Jelenom Nosić i njihovim portfeljom, paleta od sedam ginova za malu destileriju poput Poetice činila nam se pretjeranom. Velik broj izdanja u kratkom vremenu i početnim fazama izlaska na tržište djelovao je pretenciozno. No, prvi dojam brzo se promijenio kad smo se detaljnije upoznali s njihovim ginovima. Zapravo je nevjerojatno da jedna doista mala i sasvim nova destilerija ima sedam etiketa ginova od kojih je većina osvojila barem srebrnu medalju. Jelena i Drago duhovito komentiraju: “Točno, činjenica je da nisu baš svi Poetica ginovi pokupili nagrade. Ali samo zato što ih još nismo sve slali na ocjenjivanja.”

Poetica Ginuine London Dry Gin 

Osnovno i najšire dostupno izdanje izgrađeno oko bazne mješavine aromatizirajućeg bilja, a čini i većinu proizvodnih kapaciteta Poetica destilerije. Jedan je od tri najviše ocijenjenih hrvatskih ginova na IWSC-u u Londonu s 96 bodova.

Poetica Olive Infused Gin

Službeni spirit Svjetskog prvenstva u branju maslina u Postirama na otoku Braču. Kombinacija bazne formule Poetice i infuzije destilata bračke masline oblice. Najzanimljivije je izdanje Poetice kojemu će se destilerija, potpuno smo sigurni, u budućnosti sve više posvetiti.

Poetica Limited Barrel Aged Old Tom Gin 

Gin odležavan 11 mjeseci u bačvama za trnjak vinarije Gašpar iz Vrgorca koje odmjerenim i kultiviranim taninima doprinose užitnosti. Uz ove tri etikete, donekle klasične formacije, trenutnu paletu čine i četiri kako ih nazivaju konceptualna gina.

Poetica Summer Sonnet Gin 

Infuziran svježe ubranim slavnim vrgoračkim jagodama, u ovaj gin umjesto uobičajene voćnosti u prvom planu ima herbalnost i blage začinske note.

Poetica Winter Ballad Gin 

Gin inspiriran aromama božićnog kolača s notama cimeta i mješavine začina za Speculaas paprenjake uz dodatak jestivih zlatnih listića.

Poetica Kotanyi Enhanced Gin 

Konceptnakolaboracija Poetice i Kotanyi začina rezultirala je neuobičajeno zanimljivim aftertasteom naglašenog chilija i dimljene paprike. 

Poetica Citrus Boogie Edition 

Još jedna konceptna kolaboracija Poetice ovoga puta s Boogie barom iz Metkovića, s naglašenim karakterom citrusa kao hommageom plodnoj Neretvanskoj dolini.

EKSKLUZIVNO ZA ABV 2024.

Nova linija konceptnih likera prekretnica je u radu Poetice

Jelena i Drago Nosić ekskluzivno za ovo ABV izdanje po prvi puta javno otkrivaju dva projekta na kojima rade već dulje vrijeme, a njihova nas realizacija očekuje u idućih godinu dana. Ovi će projekti označiti sljedeće razvojnu fazu, a prema očekivanjima i svojevrsnu prekretnicu Poetice. Riječ je o novoj liniji konceptnih likera i novoj destileriji. 

Što su konceptni likeri 

“Uvijek naglašavamo da u Poetici slijedimo filozofiju umijeća stvaranja i to objašnjava puno stvari koje smo do sada napravili. Konceptno je pomak u odnosu na nešto što je uobičajeno, ali uz imperativ pomaka na bolje koji smo si jasno odredili,” objašnjava Drago. Kad smo početkom godine u Dubrovniku kušali jedan od njihovih likera iz testne faze, doista smo bili pozitivno zatečeni naglašenim a opet odlično balansiranim aromama i teksturom. Liker tada još nije imao ime, a u međuvremenu je riječka agencija Fabula  osmislila vizualni komunikacijski identitet. Liker se sada, službeno, zove Rubinino

Kristalno je rubinske boje bogatih nota voća i aromatičnih trava. Jelena nam opisuje postupak : “Rubinino se pripravlja kombinacijom metoda maceracije i destilacije voća: jagode, višnje maraske, breskve i smokve. To čini alkoholnu bazu od osam komponenti u kojoj se zatim maceriraju aromatične trave s Biokova: ružmarin, vrijesak, kadulja, menta, lavanda i još poneka koju ću malo zatajiti zbog mistike rubin(in)a.”

U istoj liniji konceptnih likera nalaze se za sada još i Orancello kao kombinacija naranči i badema (ponovno u maceratu i destilatu) te Limoncello čija je ključna karakteristika da su limuni obrađeni unutar 24 sata nakon branja kako bi se maksimalno sačuvala aromatika svježeg voća.

Konceptne likere imat ćemo priliku kušati pred sam kraj ljeta za kada iz Poetice najavljuju promociju.

U pripremi je i Rosolio, klasični mediteranski kordijal, a u izdanju Poetice zamišljen kao liker od ruža, naglašavajući time dvostruko značenje imena. “Rosolio ćete ipak malo dulje sačekati, a trebao bi vas iznenaditi nekad kroz sljedeću godinu.”, napominje Drago.

Poetica 2025. planira lansiranje svog prvog brandyja

Uz sve osvojene nagrade logično je postaviti i pitanje u kojem će se pravcu ta Ars Poetica dalje razvijati. Na pitanje smo dobili vrlo strukturiran i jasan odgovor o planovima za nekoliko idućih godina.

2025. godina Poetica Brandy, odnosno vinjak rađen prema klasičnoj Cognac metodi, koristeći bakrene alembičke kotlove grijane izravnim plamenom te izborom Ugni Blanc kao primarne sorte vinove loze u proizvodnji. Vinjak je već na dozrijevanju u destileriji i to u Radoux lagano tostiranim bačvama od francuskog hrasta. Posebno je zanimljiv podatak kako se Ugni Blanc bere u vinogradima s položaja Vrgorskog polja te je dodatno oplemenjen s dvije lokalne sorte i to Dubrovačkom malvasijom te Zlataricom vrgorskom. “Zasad se fenomenalno razvija. Plan je 70% destilata buteljirati kao najmanje dvogodišnji VS vinjak, dok će preostalih 30% ostati na dodatnom dozrijevanju za neke posebne edicije.”, pojašnjava nam master destilerica Jelena.

2026. godina Poetica Rum za koji se trenutno u Poetici aktivno pripremaju, a upravo planiraju edukacijsko putovanje na Barbados. Rum bi svjetlo dana trebao ugledati u kasno ljeto 2026. godine. Specifično postrojenje za proizvodnju ruma je na putu prema destileriji, a testne faze proizvodnje Jelena je već odradila.

2027. godina – već smo naveli da je Jelena nositeljica certifikata Speyside Whisky School i posve je neizbježno da nas u budućnosti očekuje Poetica Whisky. Plan je upotrijebiti stečeno znanje iz Škotske  te dozrijevanje whiskyja u snažno paljenim (charred) bačvama na minimalno tri godine. Ali uz dodatno dozrijevanje, odnosno finiširanje dijela whiskyja u nekim od bačava koje koriste pri proizvodnji svojih ostalih destilata. Koliko je plan ozbiljan uvjerio nas je i pogled na posebno dizajniran destilerijski pogon za whisky koji uključuje mash tun (posudu za ukomljavanje), washback-ove (fermentore) i novi destilacijski kotao za whisky od 500 litara. 

Nova destilerija za imersivno iskustvo

Druga ekskluzivna vijest koju objavljuje ABV je nova destilerija Poetica za koju su nam Jelena i Drago Nosić otvorili pristup cjelokupnom sadržajnom opisu i vizalnoj projekciji. “Uzbuđenje raste dok čekamo građevinsku dozvolu koja bi kroz srpanj 2024. godine trebala biti u našim rukama, kako bi započeli nešto za što vjerujemo da će značajno podići prezentacijski standard i posjetitelju omogućiti da na najbolji način doživi Poeticu u punom sjaju.”

Sadržajno, nova destilerija je proizvodno-prezentacijski kompleks na 1000 četvornih metara koji se sastoji od proizvodnog pogona, podruma za dozrijevanje, multimedijalne prezentacijske immersive sobe, kušaonice i terase s bazenom. U kompleksu se nalaze i dva premium luksuzna apartmana. Podrum je ukopan četiri metra u zemlju i prirodno prozračen kako bi se osigurali optimalni uvjeti za dozrijevanje destilata u bačvama. U njemu je i tajni prolaz u Spirit&Cigar Lounge.

Iznad podruma je proizvodni pogon, destilerija s četiri funkcionalne postaje i četiri različita kotla s pripadajućom opremom za gin, whisky, rum i vinjak. Na istoj etaži se nalazi i multimedijalna prezentacijska immersive soba.

Imersivna soba prva je prostorija u koju posjetitelj ulazi pri obilasku destilerije. Koncept je prezentacije koji posjetitelja u potpunosti uranja u proizvodni proces, smještajući ga u ulogu kapi alkohola, alkoholne pare ili neke od sirovina. Ulaskom u sobu pokreće se prezentacija koja okružuje prostoriju, a započinje sa branjem bilja na obroncima Biokova, da bi kroz sljedeće faze proizvodnje posjetitelj doživio vrhunac kad se nađe u kotlu dok se odvija sama destilacija.

Drago nam detaljno opisuje: “Naravno, to postižemo efektima projekcije, zvučnim efektima i dispenzerima mirisa te regulatorima mikro klime, Ovo je zaista poseban prezentacijski pristup za koji smo uzor pronašli u Heineken Experience koji smo posjetili i ostali oduševljeni.” Po izlasku iz imersivne sobe, posjetitelj prolazi sve proizvodne postaje u destileriji, obilazi podrum i u konačnici kušati Poetica destilate.

Kušaonica koja ima sedamdesetak mjesta uređena je u steam punk stilu, a u određene dane će raditi i kao restoran. Prema planovima destilerija bi trebala biti operativna u svibnju 2025. Prije otvaranja, najavljuju u Poetici, objavit će tromjesečni program događanja od gostovanja poznatih chefova do različitih radionica i gastro projekata.  

SIGNATURE KOKTEL

Tin 23

  • 30 ml Poetica Ginuine London Dry gina
  • 30 ml svježe cijeđenog limetinog soka
  • 20 ml sirupa od vanilije
  • 100 ml prosecca

Vinsku balon čašu ili goblet napunite ledom, preko leda dodajte Poetica Giuine gin, sok limete i sirup od vanilije. Sve promiješajte barskom žlicom te prelijte proseccom i postavite dekoraciju.

Garnish kriška limuna i menta ili bosiljak

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.