Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

PRILIČNO KORISNA LISTA 10 vrlo dobrih hrvatskih vina od 6 do 11 eura

Među komentarima ispod naše recenzije jednog odličnog ali ne baš jeftinog dalmatinskog vina, pročitali smo i ocjenu da je na hrvatskom tržištu sve manje dobrih domaćih vina, koja se mogu kupiti za 10 do 12 eura. Premda je nesporno da su hrvatska vina od pandemije do danas značajno poskupjela, uspjeli smo pronaći deset vrlo dobrih široko dostupnih butelja iz različitih vinogorja koje koštaju manje od 12 eura. Evo liste hrvatskih vina  koja predstavljaju jako dobru vrijednost za novac. I sami ih redovito kupujemo.

1. Branko Mihalj Graševina 2021, Kutjevo

Veliki Branko Mihalj umro je u proljeće 2023. godine. Mihalj, strastveni propagator graševine i vjerojatno najoriginalniji slavonski vinar, puštao je mlada vina na tržište otprilike 16 mjeseci poslije berbe, tako da je Spar počeo prodavati njegovu Graševinu iz 2021. neposredno prije Mihaljeve smrti. U pojedinim Sparovim trgovinama još se može pronaći ovaj živ, moćni spomenik Mihaljevom talentu. Graševina iz 2021. sadrži 14 posto alkohola, potpuno je suha, ima nešto botritisa i moći će trajati još sedam do deset godina. 10,50 eura (Spar)

2. Cmrečnjak Pušipel Classic 2022, Međimurje

Ovo sjajno, hrskavo, blago aromatično vino čelične strukture osvojilo je Decanterovu srebrnu medalju. Riječ je o jednom od najboljih bazičnih pušipela u Hrvatskoj. 9,90 (Vrutak)

3. Dvanajščak-Kozol Pušipel 2023, Međimurje

Pušipel je ovoga ljeta počeo zamjenjivati sauvignon kao naše omiljeno vino za vrućine. Stječe se dojam da je kvaliteta pušipela unatrag pet godina upravo drastično narasla. Vinarija Dvanajščak-Kozol, koju vodi renesansni mladi intelektualac Viktor Dvanajščak, uspjela je proizvesti sasvim dobar pušipel iz notorno komplicirane berbe 2023. 9,50-10 eura (Vrutak, Vivat, Spar)

4. Vina Laguna Terra Rossa 2022, Istra

Lagunina Terra Rossa, cuvee merlota, terana i borgonje,i ove je godine osvojila Decanterovu srebrnu medalju. Ne znamo nijedno drugo hrvatsko crno vino koje košta samo sedam i pol eura a da se može pohvaliti s nekoliko Decanterovih medalja. Terra Rossa dobra je lagano ohlađena, a njene voćne arome i okusi, s nešto zrelih tanina, fino idu uz pizzu i roštilj. 7,50 eura (široko dostupno)

5. Blato 1902. Korčulanka, Korčula

zlinje-korculanka

Blato je od Korčulanke, svježe kupaže autohtonih dalmatinskih bijelih sorti, uspjelo stvoriti jedan od najpouzdanijih masovno dostupnih vinskih brendova u Dalmaciji. Korčulanka pruža dosta nevjerojatnu vrijednost za novac. Može se piti sama kao aperitiv, ali i uz sve moguće ljetne salate kao i uz sitnu friganu plavu i bijelu ribu. 6 eura (Vrutak)

6. Vina Laguna Malvazija 2023, Istra

Lagunina Malvazija u prozirnoj boci apsolutni je hrvatski vinski bestseler. Vino iz berbe 2023. napunjeno je u više od milijun butelja i već ga ponegdje nedostaje. Lagunina malvazija je lakopitka ali nije banalna i lako je sortno prepoznatljiva. 8 eura (široko dostupno)

7. Krauthaker Graševina 2023, Kutjevo

krauthaker-grasevina

Prezime Krauthaker sinonim je za graševinu, sinonim za Kutjevo i sinonim za kvalitetu. S obzirom na snagu brenda i na gastronomsku versatilnost, Krauthakerove se graševine prodaju po iznimno povoljnim cijenama. 9,50 eura (Vrutak, Spar, Konzum)

8. Belje Premium graševina 2023, Baranja

Beljska Vrhunska (Premium) graševina sa zlatnom etiketom jedno je od najnagrađivanijih hrvatskih vina u Europi. Podsjetimo samo da je na lanjskim Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama Premium graševina iz davne 2006. godine osvojila zlatnu medalju. Graševina iz 2023. usprkos teškoj berbi zadržala je puno snage i lako prepoznatljive arome krušaka, jabuka i kamilice. Berba 2023. svježija je od nekoliko ranijih. 9 do11 eura (široko dostupno)

9. Madirazza Pošip i maraština 2022, Dalmacija

Ovo svježe a prepoznatljivo južnjačko vino dio je negocijantske kolekcije Tončija Madirazze, jednog od najvažnijih peljeških vinara (koji će uskoro promovirati i niz originalnih destilata). S obzirom na rastuću popularnost obje sorte i na visoke otkupne cijene pošipa, Madirazzin cuvee pošipa i maraštine predstavlja prvorazrednu vrijednost za novac. 9,90 eura (Spar)

10. Iločki podrumi  Kvalitetna graševina 2023, Hrvatsko Podunavlje

Lanjska je berba bila osobito teška na krajnjem istoku Hrvatske. Bolesti su gotovo pa desetkovale iločke vinograde. Ipak, i u najkompliciranijoj berbi još od 2014. godine Iločki podrumi uspjeli su proizvesti svježe, tehnički korektno, sortno prepoznatljivo vino uz iznimno povoljnu cijenu. 5,5-6,5 eura (široko dostupno)

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.