Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAJRANIJA BERBA U POVIJESTI DALMACIJE Masovno se bere od Nadina do Komarne i Korčule, Markus će završiti berbu pošipa i sorti za rose u iduća tri dana

“Ne pamtim ovako ranu berbu,” rekao nam je jutros Slaven Jeličić, Markusov enolog. Jeličić je Dalmatinac  i zna o čemu govori.

“Mi trenutno beremo pošip na Čari i crne sorte za rose u Nadinu. U utrci smo s vremenom jer želimo spriječiti da alkoholi odu preko 13,5 posto i želimo zadržati svježinu. Grožđe zasad ima izvrsne parametre. Ova bi berba mogla biti odlična za one koji stignu pobrati na vrijeme. Što nije lako s obzirom na plus 40, i na manjak berača,” kaže gospodin Jeličić.

Uistinu, nikad prije berba grožđa za mirna vina u Dalmaciji nije počela u prvim danima  kolovoza.

Vinarija Rizman na Komarni počela je brati još prošli  tjedan. Rane sorte beru se doslovno svugdje, od sjeverne Dalmacije do Korčule i Komarne.

Vinogradari i vinari slažu se da je kvaliteta grožđa iznimno visoka, boje se naglog rasta šećera i pH i pripremaju ozbiljan novac za troškove berbe.

Kilogram dobrog pošipa prodaje se za najmanje dva i pol eura. Kad se tome dodaju troškovi hladnjača i troškovi dodatne radne snage ulazna cijena grožđa za vinarije koje otkupljuju (a većina otkupljuje) može narasti do pet eura po kilogramu. Što znači  

da vrhunski  pošip iz 2024. neće moći biti jeftin. S druge strane, zaista vrhunsko vino kojeg ionako nema previše, nije teško prodati.Ovih dana počinju berbe i u drugim dijelovima Hrvatske pa će, primjerice, plešivički Podrum Mladina početi brati grožđe za svoj pjenušac Terra Falconis  oko 20. kolovoza.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.