Izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak kritizirao je organizaciju Olimpijskog sela u Parizu. Tucak je rekao da je hrana toliko loša “da igrači jedu paštetu i sir.”
‘Idemo sada nešto pojesti u Hrvatsku kuću jer u olimpijskom selu je hrana katastrofalna,” rekao je Tucak nakon hrvatske pobjede u meču protiv Crne Gore, “Kad završe Olimpijske igre dat ću svoj osvrt na sve skupa, a zasad sam usredotočen na natjecanje.”
Njegove riječi na press konferenciji donekle je ublažio veslač Damir Martin koji tvrdi da u Olimpijskom selu nije sve idealno (igrači su se teško navikli na kartonske krevete i menzu op.ur) ali i on je rekao da je je jestiv samo manji dio hrane pripremljen za sportaše, prenose Sportske novosti. Sve je još zanimljivije kad se uzme u obzir da se sve to događa u Parizu, svjetskom gastronomskom epicentru.
“Hrana? Pa, nađe se nekih 20 posto da bude jestivo, ali nije toliko strašno, nađe se za svačiji ukus, ha-ha. Jedino je malo dosadno jer je stalno jedan te isti meni,” rekao je Martin. Za Nije propustio ni priliku da zafrkava Tucaka koji tvrdi da sportaši žive na paštetama. “Laže! Donio sam mu pizzu s mozzarellom i bosiljkom, još sam mu stavio maslinovo ulje s čilijem, rekao je da je odlično. Brinem se o Tucku da ne bude gladan, ha-ha”.
Talijanski plivač Nicolò Martinenghi koji je na Olimpijskim igrama u Parizu osvojio prvo zlato na 100 metara prsno, u izjavama nakon utrke također se požalio na organizaciju menze u Olimpijskom selu. S 45 tisuća obroka koje svaki dan treba servirati za 15 tisuća sportaša, problemi s logistikom mogu uništiti kvalitetu. “Pobijedio sam iako skoro ništa nisam jeo, “ rekao je Nicolò Martinenghi, “Menza je ogromna ali buffeti baš i nisu, kad se svi naguramo oko njih za ručak nastane problem. Potrošio sam sat i pol samo da bih jeo.” Na predugo čekanje i brzo nestajanje nekih vrsta hrane u izjavi za Jutarnji list upozorio je i hrvatski gimnastičar Aurel Benović koji je rekao da “posljednjih dana jede samo pizze” i “pastu bez umaka.” “, “Morat ću do dućana tu u selu i kupiti umake, da ne ovisim o njima…’ rekao je Benović.
Francuzi su uoči Olimpijskih igara posebno reklamirali restoran u Olimpijskom selu, koji organizira i vodi firma Sodexo. Za sportaše je angažirano 200 kuhara, meni je potpisao Alexandre Mazzia, chef s tri Michelinove zvjezdice, jela obuhvaćaju nekoliko stotina različitih namirnica, uglavnom veganskih, poštovana su sva pravila posebnih režima prehrane, ali čini se da problem nije samo logistički nego konceptualan. Organizatori nisu dovoljno pažljivo anketirali sportaše o njihovim prehrambenim potrebama, jer mnogi se žale da na meniju premalo jaja i peradi i da je crveno meso uglavnom sirovo što im ne odgovara jer jedu roštilj, premalo je hrane koju jede većina sportaša i dosta hrane propada a sportaši se snalaze sami. Hvaleći se da organiziraju najodrživiju olimpijadu u povjesti organizatori se, čini se, nisu dovoljno pobrinuli za održivost sportaša.
Menza je smještena u bivšoj zgradi pariške elektrane, dulja je od 200 metara i nalazi se u dosta široko postavljenom kompleksu čiji raspored sportašima uzima previše vremena samo za kretanje, a čekanje na hranu s kojom na kraju nisu zadovoljni, dodatni je problem sportašima jer su njihovi rasporedi hranjenja i treninga organizirani oko natjecanja i nemaju puno manevarskog prostora. Mnoge su reprezentacije iskoristile mogućnost uvoza vlastite hrane, neke su dovele i svoje kuhare a neke otvorile vlastite kantine za sportaše.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.