Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Olimpijskom selu u Parizu sportašima će svaki dan kuhati 45 tisuća obroka. Zabranjeni su avokado, pomfrit, foie gras… 

Na Olimpijskim igrama koje će se ove godine održati u Parizu sudjelovat će više od 15 tisuća sportaša iz cijeloga svijeta. Što znači da će glavni olimpijski chefovi Charles Guilloy i Stéphane Chicheri u menzi koja se proteže na više od 200 metara u zgradi nekadašnje pariške elektrane, svakoga dana morati poslužiti oko 45 tisuća obroka.

Već su razvili meni od 500 različitih jela usklađenih s potrebama raznih sportaša, od maratonaca do hrvača, osmišljenima tako da čuvaju i okoliš. U olimpijskoj menzi tako neće biti foie gras radi poštivanja prava životinja, niti avokada radi zaštite okoliša jer avokado se mora transportirati preko oceana (a i uzgajaju ga sve više meksički kriminalni karteli pa je još manje održiv nego prije).

Na ovoj će se Olimpijadi poslužiti dosad nezabilježena količina vegetarijanskih i veganskih jela: vegetarijanskih shawarmi, patlidžana i drugog povrća na žaru, falafela od cikle, vegetarijanskih hrenovki i kvinoje…I sve će se jesti iz pravog posuđa, jednokratno je zabranjeno.  Zanimljivo je da uopće neće biti pomfrita jer je označen kao prerizičan zbog požara koji mogu izazvati friteze. Ovome svemu treba dodati i informaciju koja kola odranije, da se na Olimpijskim igrama uopće neće prodavati alkohol, osim u VIP ložama, iako je pivarski gigant Ab InBev glavni sponzor Igara.

Francuzi su, naravno, osviješteni kad je u pitanju njihova gastro-ekonomija, pa će se 80 posto svih sastojaka za jela za sportaše nabavljati u Francuskoj, a čak četvrtina unutar 500 kilometara od Pariza. Pojačanja olimpijskoj menzi dat će dva lokalna restorana i šest uličnih stanica koje će posluživati azijsku kuhinju, afro-karipska jela, hamburgere, bliskoistočna jela i halal jela.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.