Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OLUJE, BOLESTI, HLADNOĆA Champagne proživljava jednu od najgorih berbi u povijesti

Eric Rodez, jedan od najvažniji growera u Champagni, na svom je Instagram profilu podijelio video snimku oluje koja se sručila na njeogov selo. Vjetar i kiša podsjećaju na veliku zagrebačku oluju 2023. godine. Champagne se ove godine suočava s jednima od najgorih vremenskih uvjeta u povijesti. Grožđe u Champagni nije ni blizu fazi vegetacije u kojoj bi trebalo biti u ovo doba godine, kasni tjednima.

Cvatnju su odgodile niske temperature, sredinom lipnja u vinogradima su bila 4 stupnja, bilo je i smrzavanja. Champagne je imala gotovo dva mjeseca kiše, što je odnijelo golemi pritisak bolesti i plijesni puno ranije nego inače, a vinogradari su imali puno manje vremenske prozore za ulazak u vinograde i špricanje. Neki su vinogradari veću fazi cvatnje izgubili doslovno pola uroda, to je katastrofa neviđena u Champagni. Chardonnay, koji je zbog svoje vegetacije izbjegavao najveću štetu od smrzavanja i tuča koje su prethodnih godina pogađale champagnu, sada je stradao koliko i druge sorte. 

Proizvođači šampanjaca u javnosti pokušavaju smiriti stvar podsjećajući ljude da su iz nekih od najtežih berbi došli neki od najboljih šampanjaca. Ali industrija šampanjaca nesporno je u krizi. Prodaja u Francuskoj, koja je i dalje glavno tržište Champagne značajno je pala  zbog inflacije i štednje, dok se globalna prodaja korigirala prema razinama otprije pandemije. U Champagni kažu da je ova godina gora i od grozne 2021. a oni realniji najavljuju stanovite poremećaje na tržištu šampanjca iako regija raspolaže sa značajnim rezervama vina. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.