Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

NEUSTRAŠIVI BORCI PROTIV VRUĆINE 14 jako dobrih hrvatskih pjenušaca za najtopliji srpanj u hrvatskoj povijesti 

Ako ovih dana ne pijete ledeno hladni, blijedi, suhi rose, drugi najlogičniji izbor svakako je klasično proizvedeno pjenušavo vino. Hrvatska srećom spada u bolje europske proizvođače klasičnih pjenušavih vina izvan Champagne i Francuske. Ispred nas su svakako talijanski Trento, Franciacorta i Alta Langa, katalonski Corpinnat, pojedine engleske grofovije ali ne mnogo drugih.

Dapače, u neposrednom okruženju Hrvatska je, kvalitativno govoreći, uvjerljivo vodeći proizvođač klasičnih pjenušaca. Sve to zahvaljujući sjevernim vinogorjima, Plešivici i Međimurju, kojima se kroz izvrsne Veraldine pjenušce pridružila i zapadna Istra. Možemo, dakle, birati između relativno mnogo veoma dobrih hrvatskih klasičnih pjenušaca (to su oni koji su refementirali u boci, baš kao šampanjci). Evo užeg izbora.

1. Tomac, Amfora 2019, Plešivica

Pjenušac Amfora avangardno je vino obitelji Tomac. Amfora iz 2010. bila je prvo komercijalno pjenušavo vino na svijetu  proizvedeno uz korištenje amfora, pa je 2016. godine završila na naslovnici Decantera. Amfora iz 2019. bazirana na chardonnayu uz dodatak starih plešivičkih sorti, dosad je najbolji pjenušac s potpisom Tomac: on je moćan, intenzivan, agresivan a opet zaokružen i puno elegantniji od prethodnika. Trajat će još barem desetak godina. Amfora iz 2019. izvrsno je gastronomsko vino  koje ide čak i uz steakove. Amfora košta kao vrlo solidni šampanjci, oko 40 eura, ali vrijedi taj novac.

2. Šember Blanc de Noirs, Plešivica

Blanc de Noirs obitelji Šember s distinktivnom zelenom etiketom impresionirao nas je kad smo ga prvi put kušali u vrlo lošim, pretoplim uvjetima na jednom vinskom festivalu. Kasnije nam se još više svidio zato što ujedinjuje laganu svježinu tipičnu za najbolje plešivičke pjenušce, s ozbiljnim tijelom i onim specifičnim podtekstom crnog voća karakterističnim za blanc de noirs šampanjce.

3. Tomac Blanc de Noirs Brut Nature, Plešivica

Blanc de Noirs bračnog para Tomac napravljen je od crnog pinota iz biodinamičkog uzgoja. Vino ima čvrstu strukturu, kremasto je a opet ultrasvježe, što ga čini idealnim za ljeto. Tomčev Blanc de Noirs jedno je od onih vina koja doslovno plešu na jeziku. Volimo ga piti uz sushi i sashimi od masne, plave tune.

4. Šember Baba Draga, Plešivica

Baba Draga dolazi iz najstarijjeg vinograda obitelji Šember, zasađenog prije stotinjak godina. Pjenušac Baba Draga proizvodi se od starih plešivičkih sorti koje obuhvaćaju šipelj, kraljevinu, žuti plavec ali i graševinu i crveni veltlinac. Žuti plavec nositelj je kiseline. Neke su loze doista stare stotinjak godina. Baba Draga je pjenušac laganog tijela i euforične vibrantnosti; po strukturi i teksturi podsjeća na glasoviti Larmandier Bernierov šampanajc Terre de Vertus.

5. Veralda Blanc de Noirs, Zapadna Istra

Veraldin Blanc de Noirs jedan je od rijetkih istarskih pjenušaca koji se vinificira bez korekcije kiseline. Teran i refošk imaju dovoljno prirodne kiseline da bi proizveli ovo izvanredno vino, koje pokazuje da se u Istri doista mogu puniti vrhunski klasični pjenušci. Veraldin Blanc de Noirs odlično se slaže s jodiranim ribama poput trilje, a još bolje s ježincima.

6. Štampar Urban White, Međimurje

stampar-urban-white

Urban White proizvodi se od pušipela, a vianrija Štampar nalazi se u Svetom Urbanu pa je riječ urban u imenu pametna igra značenjima. Pušipel je uz teran, refošk i žuti plavec jedna od rijetkih nefrancuskih sorti koje se uzgajaju u Hrvatskoj, a koja je idealana za pjenušce. Elegantni, lagani, supstancijalni Urban White prije nekoliko je godina osvojio zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama.

7. Coletti Brut Rose, Plešivica

Ružičasti pjenušac Franje Kolarića proizveden od crnog pinota, ima jednu veliku manu: nema ga dovoljno. Zahvaljujući poticajnom odnosu kvalitete i cijene, različiti Kolarićevi pjenušci napunili su vinske liste boljih restorana od Zagreba preko Istre i Kvarnera do Dalmacije. Rose je naš apsolutni favorit u Colletijevom portfoliju; šarmantan je, cvjetno voćan i prepun okusa,

8. Veralda Xtrian Rose, zapadna Istra

Veraldin ružičasti pjenušac pijemo svaki drugi ili treći dan kad smo na moru, a povremeno i u Zagrebu. Riječ je o veselom, optimističnom, osvježavajućem voćnom vinu s vrlo dobrom kiselinom. U četvrtak smo popili butelju uz kamenice u Vikingu. Zatim smo vidjeli da jedan poznati splitski hotelijer također naručuje butelju Xtriana. Xtrian Rose prilično je neodoljiv ljetni  pjenušac.

9. Erdoro Terra Falconis, Plešivica

Debitantski Erdorov pjenušac za dvije do tri godine mogao bi se probiti među prvih pet vina na ovoj listi. Terra Falconis vinificirana je vrlo šampamjski i treba joj dosta vremena. Verzija koju smo probali prije dva mjeseca bila je već mnogo balansiranija od one koju smo kušali za Božić. Terra Falconis je pomalo nervozno, vibrantno ali vrlo ekspresivno vino koje tek postaje elegantno. Kad se zaokruži, vrijedit će više od 90 bodova.

10. Dvanajščak Kozol Pozoj, Međimurje 

Pozoj je još jedan dokaz da pušipel (šipon, furmint) može biti vrlo podesna baza za klasična pjenušava vina. Pozoj je neobično velik u tijelu za vina proizvedena od pušipela. No Pušipeli Prestige enologa, vinogradara i filozofa Viktora Dvanajščaka također su netipično veliki za glavnu međimursku sortu. Pozoj zahtijeva malo dublje poznavanje svijeta šampanjaca i drugih klasičnih pjenušavih vina.

11. Korak Rose i Korak Brut Nature, Plešivica

korak-pjenusac

Korakovi su pjenušci, znači, tehnički savršeni. Možda najbolji u Hrvatskoj ili među dva, tri najbolja. Svatko tko se razumije u klasična pjenušava vina to će potvrditi na prvi miris i poslije prve kapi. Međutim, Korakovim pjenušcima nedostaje ona hedonisitčka, užitna značajka toliko neophodna u ovom žanru. Ono što obitelj Korak već desetljećima nepogrešivo pogađa s rizlingom i crnim pinotom još se nije dogodilo s njihovim pjenušcima. 

12. Košćak Blanc de Noirs, Hrvatsko Zagorje

Enolog Luka Košćak iz godine u godinu dobiva međunarodna priznanja za pjenušce. Blanc de Noirs proizvodi se od crnog pinota a Blanc de Blancs od chardonnaya. Košćak točno zna što radi; kiseline su brutalne, ali vina su i vrlo kremozna, s mnogo voća i gotovo sortnim karakterom, barem u slučaju Blanc de Noirsa. Budući da Koščakove pjenušce kao i njegov Sauvignon često naručujemo u zagrebačkim restoranima, primijetili smo dosta značajne varijacije od boce do boce, što se može događati kod klasičnih pjenušavih vina u koja se nije previše interveniralo.

13. Badel Epoha, zapadna Slavonija

Badelov prvi pjenušac školski je primjer klasičnog  pjenušavog vina. Epoha je napravljena od chardonnaya i graševine, ima čvrstu strukturu, nizak dosage i dugo traje u ustima. Epoha je zasad obećavajući ulazak jedne od većih hrvatskih vinarija u svijet pjenušavih vina.

14. Peršurić Misal Blanc de Blancs, Istra

Đordano Peršurić prvi je u Istri, još prije tridesetak godina proizvodio klasične pjenušce. Naslijedile su ga kćeri koje sada pune niz etiketa stilski različitih pjenušaca. Blanc de Blancs Brut Nature napravljen od chardonnaya užito je vino koje donekle podsjeća na dobre satene iz Franciacorte. Misal je važna i ozbiljna vinarija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.