Zijavicu u Mošćeničkoj Dragi redovito posjećujemo već tri ili četiri godine pa možemo pratiti njen napredak, točnije realizaciju vizije koju njeni vlasnici Tea i Stiven Vunić imaju od početka. Ta se vizija počinje formirati u Zijavici. Na sinoćnjoj izvrsnoj večeri Zijavica je pokazala da je jedan od najboljih kvarnerskih restorana, koji uspješno povezuje kreativnu bistrologiju, opušteni i pristupačni fine dining i posve prirodnu kuhinju orijentiranu prema lokalnim sezonskim jelima.
Chef Vunić i njegov tim gostima žele pružiti specifično iskustvo jakih prirodnih okusa bez nepotrebnih kvazimodernih tehnika, s ponekim prvoklasnim sastojcima i jednostavnim ali izvrsno pripremljenim namirnicama. U tome uspijevaju uvelike zahvaljujući Vunićevom talentu za izvlačenje okusa. Ako želite, Zijavica može biti restoran koji ćete doći na dvije kuglice bakalara (jedno od njihovih potpisnih jela) i čašu vina, rižoto, file svježe ribe ili ozbiljno degustacijsko iskustvo vrijedno puta u Mošćeničku Dragu.
Naša je večera započela izvrsnim pozdravima iz kuhinje, finim inćunom i smokvom i kuglicom fažol salate. Idućih nekoliko jela pokazalo je raskoš Zijavičine kreativne kuhinje. Bogati tartar od kvarnerskih škampi s ribanom sirutkom i sorbetom od limuna i mrkve, bili su gotovo perfektni, puni mineralnih i slatkastih okusa zbog kojih smo poželjeli još jedan tanjur. Ceviche od trilje, hobotnice i kozica s gazpachom od rajčica, u trenutku nas je ohladio i olakšao vrući dan.
Inćuni s porilukom, paprikom, bagna caudom i lješnjacima posebno su slojeviti u teksturama, komplementarnim okusima i predivnom prezentacijom. Jedan od dva najbolja tanjura večeri, tartar s ciklom, zvučao je završio monotono, ali je cijelu priču podignuo fantastični umak od srdela. Kapesante s kremom od kukuruza i fažoletima predstavljaju igru raznih okusa, u kojoj najviše impresionira tehnički perfektan dimljeni hollandaise. Poširana raža sa špinatom i uljem konfitiranog češnjaka nešto je jednostavnije jelo, ali i važno na Zijavičinom meniju.
Chef Vunić je uspješno ublažio češnjak i iz njega izvukao umami a ne alitol. Škombra, koju bi vrlo rado češće viđali u restoranima svih vrsta, blago je pripremljena na pari pa blago spaljena brenerom kako bi dobila hrskavu kožicu. Cijeli je tanjur intenziviran aromatičnom paprikom i zapečenim paljenim porilukom. Sipa i krumpir su također bili dobri iako vrlo slani.
Drugo najbolje jelo večeri pripalo je divljem brancinu sa veluteom od škampa, lisičarkama i pečenim češnjakom. Lisičarke,jedne od naših najdražih gljiva, jelu su dale svojevrsnu eleganciju, kao i briljatni umak od škampa. Deserti Tee Vunić nimalo ne zaostaju. Lagani i primjereni desert od jagoda iz Gorskog kotara sa skutom iz Kumparičke i vrhunskom nježnom meringom, možda je i najbolji desert koji smo probali na Kvarneru ove godine. Petits fours su na standardno visokom nivou.
Zijavica je i ove godine ultrapopularna, pa se stol mora rezervirati i do tjedan dana unaprijed, što zapravo i ne čudi. Stiven i Tea Vunić svoj su restoran doveli do zavidnih razina finim uštimavanjem raznih detalja, kako u svojim jelima, tako i u popratnim detaljima poput selekcije vrhunskih maslinovih ulja, odličnog sourdough kruha, jedinstvenog pribora i tanjura, te atraktivnim uređenjem i ambijentom na plaži kojeg je teško pobijediti. Zijavica stvara osjećaj uzbuđenja i to je vjerojatno najveći kompliment koji joj možemo dati. Vinska karta i servis su na podjednako visokoj razini. Obilnu večeru s buteljom Theodore austrijske obitelji Gut Oggau koja često odmara u Mošćeničkoj Dragi platili smo 250 eura.
Šetalište 25. travnja 2, Mošćenička Draga
HRANA +4 VINO 4 SERVIS +4 AMBIJENT -5
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.