Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U centru Opatije otvorila se Maya, nasljednica prve pizzerije u Jugoslaviji

Pizzerija Maja u Opatiji navodno je bila prva pizzerija u cijeloj Jugoslaviji. Ipak, Majin prostor mlađim će čitateljima biti poznatiji po Kraš Choco baru koji je bio popularan sredinom prošlog desetljeća, ali su oba kvarnerska bara rapidno izgubila popularnost pa su zatvoreni, a prostori prenamijenjeni. Pizzerija Maya svojevrsni je hommage lokaciji i prvoj jugoslavenskoj pizzi, a otvorena je prije nekoliko tjedana.

Maya osim sličnog imena i prostora nema nikakve veze s originalnom Majom. Maya priprema napoletane i ima propisno talijanizirani jelovnik u kojem se nalaze pizze, paste i još poneko talijansko jelo, što je ispravna odluka.  Paste na papiru čak izgledaju i vrlo primamljivo. Ipak smo se odlučili za pizzu jer je nismo jeli već neko vrijeme. Pizze su na stol stigle nekoliko minuta nakon što smo ih naručili, što je bilo obećavajuće. Pizza se zaista ne treba čekati više od deset do petnaest minuta. Maya dakle radi napoletane koje su cijelokupno gledajući vrlo dobre, vjerojatno najbolje u cijeloj Opatiji.

Mayine pizze isto nisu vrhunske, ali im ne nedostaje puno. Tijesto je svojevrsni križanac između prave elegantno prozračne napoletane i klasičnih hrvatskih pizza na koje je lokalna publika uglavnom navikla. Nedostaje mu ona fina slankasta crta koja obilježava napoletane. Dodatna, manja kritika bi bila i da je tijesto moglo biti nešto jače i preciznije zapečeno. Tu naše kritike staju. Naše Margherita i Regina pizze bile su ukusne i lagane. Maya koristi dobre sastojke i općenito se vidi da ima temeljna znanja o pripremi pizze što je, ponavljamo, iznadprosječno za Opatiju gdje se dobri restorani mogu nabrojati na prste jedne ruke. Možda smo i previše rekli. Mayine pizze su i mrvicu SKUPE s deset i pol eura za bazičnu Margheritu, ali opet Maya se nalazi u velikom prostoru nedaleko od samog središta Opatije, na lokaciji koja sigurno dosta košta.

Vinska karta je i više nego zadovoljavajuća, s ponekim odličnim hrvatskim vinima, ali je potpuno krivo ispisana, a ni vinski servis nije bolji. Prvo su Barbba vinarije Vinas Mora i Tomčev sivi Marany navedeni kao rose vina. Riječ je ustvari o crnom i jantarnom vinu. Po izboru vina vidi se da Maya drži do kvalitete, ali nema osnovnih znanja o prodaji vina. Vina na čaše se ne toče pred gostima, što je osnova vinskog servisa podjednako poželjna u barovima kao i u profesionalnim restoranima.  Ostatak servisa jako je uslužan, susretljiv i ugodan. Dvije vrlo dobre pizze i dvije čaše Tomčeva sivog Maranyja platili smo 40 eura. 

PIZZERIA MAYA

Ulica Maršala Tita 94, Opatija

PIZZA -4  VINO 3  SERVIS  4  AMBIJENT -4 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.