Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

CRNA LISTA Sedam hrvatskih crnih vina idealnih za ljetne vrućine, koja možete piti dobro rashlađena

“Ovih dana prodajemo toliko malo crnih butelja da ih mogu nabrojati na prste,” rekao nam je u subotu sommelier murterske konobe Boba. I doista, tko bi na plus 33 do plus 36 pio moćna, gusta, tanična, visokoalkoholna vina u kojima guštamo u drugim dijelovima godine? Pogotovo ako sjedite na terasi a ne u nekom dobro klimatiziranom prostoru. Tu se, međutim, radi o težoj predrasudi.

Postoji niz crnih vina koja dobro idu uz srpanjske i kolovoške vrućine, od cru beaujolaisa, preko crnih pinota do barbera koje nisu proalkoholne. Decanter je, uostalom, nedavno objavio veliki materijal s naslovom Chilled Reds. A mi danas objavljujemo listu hrvatskih crnih vina u kojima možete uživati i po težim vrućinama, kakve će nas pogoditi ovaj tjedan. Riječ je o vinima koja nisu tanična, koja nemaju preveliko tijelo, i koja se mogu servirati na temperaturama od 14 ili 15 stupnjeva.

1. Korak Crni pinot, Plešivica

Korakov Crni pinot već je desetljećima mjerilo za kvalitetu pinot noira u Hrvatskoj. Korakov Crni pinot elegantno je vino bogate aromatike, čvrste strukture, laganog do srednjeg tijela, s puno otmjene svježine. Kao naručeno za ljetni fine dining.

2. Testament Babić Dalmatian Dog, Dalmacija

Dalmatian Dog Babić, koji je svojedobno dobio Decanterovu zlatnu medalju, perfektno je, razigrano ljetno vino prepuno crvenog voća i svježine. Dalmatian Dog odlično podnosi hlađenje, fino ide uz roštilj, pizzu ili frigane srdele i košta prijateljskih 12 eura.

3. Bibich La Sin, Dalmacija

U petak navečer pili smo La Sin uz lokarde na roštilju u Villi Nai, a u subotu popodne na plus 30 uz hobotnicu u umaku od crnog vina, u murterskoj Bobi. La Sin je fenomenalno pratio oba jela i herojski se nosio s murterskom vrućinom. La Sin je napravljen od lasine, ima blijedu, skoro prozirnu crvenu boju tipičnu za bordoške clairete, dug i kompleksan okus i veliki gastronomski potencijal. La Sin se, nažalost, proizvodi u vrlo malim količinama.

4. Damjanić Borgonja, Istra

Sočna i voćna Borgonja Ivana Damjanića jedno je od najboljih istarskih lakopitkih crnih vina. Damjanićevu smo Borgonju, koja pršti crvenim i crnim bobičastim voćem zadnji put pili u vrtu konobe Bokoon u Funtani, uz izvrsne jadranske lignje s gradela. Srdačno preporučujemo i uz hobotnice, sipe, tunu i sitnu plavu ribu, kao i uz pršut, raznolike istarske kobasice, tartar biftek i carpaccio.

5. Ante Sladić Lasina, Dalmacija

Lasina bi trebala, jednom kad je bude dovoljno, postati nova velika zvijezda dalmatinskog vinarstva i vinogradarstva. Lasina je dalmatinski pinot noir. Sladićeva Lasina ima čvrstu strukturu, ugodnu teksturu, puno šarma i dovoljno kompleksnosti da bi se mogla piti uz janjetinu s ražnja, ali i uz janjeće kotlete. Teletina, pršut i tuna se podrazumijevaju. 

6. Dvanajščak Kozol Crni pinot Amaranth, Međimurje

Ambiciozna vinarija Dvanajščak-Kozol najpoznatija je po pušipelima, koje smo prošli tjedan viđali posvuda u Dalmaciji, kao i po sjajnom sauvignonu Natura. Njihov single vineyard Amaranth vino je vrijedno pozornosti zbog  iznimno, precizno izgrađene strukture, lijepog bouqueta punog jagoda, malina i trešanja i svježeg, višedimenzionalnog voćno vinskog okusa. Crni pinot Amaranth trebalo bi piti uz nešto distinktivnija ljetna jela poput parmigiane, punjenih patlidžana, rižota s crnim ljetnom tartufima ili uz tartar biftek, tartar od tune, nigiri s jeguljom, plavoperajnom tunom i wagyuom.

7. Agrolaguna Terra Rossa, Istra (vrijednost za novac) 

Terra Rossa spada među autentične fenomene hrvatske vinske industrije. Terra Rossa dizajnirana je da bude jeftina i da se pije hladna. U Laguni su prije pandemije razmišljali o kampanji s porukom da je Terra Rossa crno vino za ljeto, koje treba servirati rashlađeno. Usprkos tome što je dizajnirana kao masovni proizvod, Terra Rossa, cuvee terana, merlota i borgonje, osvojila je niz međunarodnih priznanja, što govori o kvaliteti Laguninih vinograda i stručnosti Laguninih podrumara. Terra Rossa, koja košta manje od 8 eura i ove je godine osvojila srebrnu Decanterovu medalju i 90 bodova. Terra Rossa idealna je za roštilj, pizzu, punjene paprike, pečene paprike, srdele i inćune, ratatouille, caprese…Ili je naprosto možete piti samu, rashlađenu, kraj bazena ili u nekom kafiću s pogledom na more.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.