Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Restoran vinarije In Sylvis još je jedan dokaz da se kod vinara gotovo uvijek može dobro pojesti 

In Sylvis je vinarija u centralnoj Istri u mjestu Sveti Petar u Šumi, koja u kušaonici ima i restoran. Taj je restoran neobičan iz nekoliko razloga. Kao prvo, restoran nema radno vrijeme već radi po dogovoru i po mogućnosti za veće grupe. Hrana se također unaprijed dogovara. Restoran prirodno nema puno mjesta, otprilike petnaestak.

Kad smo u četvrtak nazvali da bismo rezervirali mjesto za petak, rečeno nam je da ćemo se pridružiti većoj grupi, što nam naravno nije smetalo. No kad smo došli pred restoran veće grupe nije bilo, otkazali su, pa smo sumnjali da će nas restoran primiti. In Sylvis je uvažio našu rezervaciju i otvorili su kuhinju samo za nas i skuhali ono što smo dogovorili prilikom rezervacije. In Sylvis je vrlo lijepo i moderno uređen. Budući da je bilo prevruće za ručak na terasi, uzeli smo stol u sali.

Za stol prvo dolazi istarska plata koja se sastoji od nekoliko klasičnih suhomesnatih proizvoda i sira. Pohvalno je što u In Sylvis ne muče goste s tartufima u siru. Plata je vrlo dobra, na njoj se najviše ističu rukom rezani, natprosječno dobar pršut i kobasica. Sir i slanina ipak spadaju u neki prosjek. In Sylvis ima korektno maslinovo ulje koje buteljira i etiketira, a ima i prilično fini kruh.

Za toplo predjelo dobili smo zapečene njoke sa sirom, porilukom i slaninom koji su bili najbolje jelo ručka. Njoki su posve jednostavni, gotovo kućni, ali to smo i očekivali. Ipak, imali su fine i duboke okuse, bili su dovoljno začinjeni i općenito vrlo ugodni. Za glavno jelo smo dobili fiorentinu, ombolo i pečene tikvice. Ovdje se već može uočiti pokoja tehnička pogreška kuhinje. Fiorentina je bila neravnomjerno pečena i iznenađujuće suha, pa je i ocjena restorana nešto niža nego što bismo inače dali. Falilo joj je i soli. Ne krupne soli, već bilo kakve soli. Ombolo je već bio sočniji i bolji.

Desert od čokoladne torte s višnjama šećerna je bomba koju nismo mogli pojesti do kraja. In Sylvis dobro kuha uz nekoliko lako ispravljivih grešaka, primjerice vruče tanjure bi trebali donijeti na stol neposredno prije serviranja hrane, a ne dopustiti da desetak minuta stoje pred gostima i posve se ohlade. In Sylvis je također primjer kako se u istarskim vinarijama gotovo uvijek može dobro pojesti. No, čini nam se da je preskup za svoju kategoriju.

Iako smo dobili jako puno hrane, račun smo platili 130 eura što je u rangu višeg ešalona istarskih konoba, gdje je hrana ipak za nekoliko razina bolja. Vina su logično od kuće, a najviše nam se svidio Arbor cuvee terana, cabernet sauvignona i merlota koji je osvojio i srebro na Decanteru. 

IN SYLVIS 

Turčinovići 81, Sv.Petar u Šumi

HRANA 3  VINO 3  AMBIJENT +3  SERVIS 4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.