Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rovinjska konoba Jure ove je nedjelje glumila vrhunski jednostavni riblji restoran

Konoba Jure, smještena u jednom od stambenih rovinjskih kvartova na brežuljcima udaljenima skoro kilometar od mora, jedna je od vodećih gastronomskih atrakcija glavnog istarskog turističkog grada. Rovinj, dakle, ima svjetski vrijedan fine dining u Cap Aureu i Agli Amici, vrhunski japanski restoran u Tekki i više vrlo dobrih bistroa i ribljih restorana: od Vikinga u Limu preko Puntuline i Ria do Kantinona.

I ima omiljenu konobu Jure, koja je lani bila egzotično jeftina a ni ove godine nije posebno skupa. Jure kuha klasične lokalne paste, koje na stolove stižu u ogromnim limenim tavama, i niz konvencionalnih mesnih jela, ali se katkad može pohvaliti spektakularnim izborom svježih, živih bijelih riba, kao prije tri dana u sunčano nedjeljno popodne. Dobro upućeni konobar donio nam je pladanj s blistavih, netom ulovljenim riba i ispravno nam  preporučio mormoru (ovčicu). Ovčica je jedna od najukusnijih i najdelikatnijih jadranskih riba. Ovčica se, nažalost, prerijetko viđa u restoranima.

Uz ovčicu smo izabrali i većeg pica. Pic na gradelama bio je izvrstan, a ovčica upravo genijalna, jednako slasna i neodoljiva kao subotnji mali fratri u Riju. Krumpir s keljom koji serviraju kao prilog uz ribu  jedno je od najukusnijih takvih jednostavnih jela koja smo probali ove godine. Predjela, inćuni s ribanim žumanjkom i ekstrameka salata od hobotnice također su bili vrlo dobri. Konoba Jure ove se nedjelje uspješno uživjela u ulogu vrhunskog jednostavnog ribljeg restorana.

Odličan ručak u konobi Jure platili smo 140 eura, ali naručili smo više od kilograma svježe oborite ribe, tako da je račun više nego korektan. Nažalost, vinski je servis bio ridikulozan. Konoba Jure toliko ne mari za vino da su nam na lipanjskoj vrućini bacili butelju Benvenutijeve Malvazije na stol, bez posude za hlađenje vina i onda bezosjećajno promatrali kako se iskričavo, užitno vino pretvara u mlaku, umornu juhu od grožđa. Posudu s ledom donijeli su tek kad smo je zatražili.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.