Njemačka se sve odlučnije upisuje na gastronomsku kartu svijeta, nadoknađujući zaostatak za puno poznatijim gastronomskim destinacijama poput Francuske, Italije, Španjolske i Skandinavije. Novo izdanje Michelina Njemačkoj je donijelo rekordni broj zvjezdica.
Njemačka se trenutno može pohvaliti s 340 zvjezdica, što je iznenadilo čak i šefove Michelina. Njemački direktor Michelina Ralf Flinkenflugel kazao je da novo izdanje i zvjezdice potvrđuju da njemački restorani rade herojski posao. “Suočavamo se s krizom radne snage, porastom cijena nabave i energenata koji su uništili brojne restorane. Mi smo očarani ovim novim rekordom u Njemačkoj.”
Među najvećim slavljenicima je restoran es:senz chefa Edipa Sigla, koji je dobio treću zvjezdicu. Njemačka tako sad broji ukupno deset restorana s tri zvjezdice, što svakako nije mala brojka. Es:senz se nalazi u Bavariji u Grassau, gradiću sa svega šest tisuća stanovnika. Restoran je smješten u idiličnom hotelu Das Achental. Edip Sigl turski je chef odrastao u Kölnu, koji je gotovo cijeli život radio u Michelinovim restoranima, a es:sezn je otvorio 2021. Nakon samo devet mjeseci osvojio je dvije zvjezdice.
Michelin obično ostavlja velike vremenske razmake između druge i treće zvjezdice, s rijetkim iznimkama. Es:senz je jedna od njih. Michelin kaže da chef Sigl ima distinktni stil kuhanja s modernim, sofisticiranim i intenzivnim jelima. “Mieral golub dobio je notu roštiljskog dima s harmoničnim punjenjem luka i cikle, u hrskavom tartu i bijelim tartufima,” opisuje Michelin jedno Siglovo potpisno jelo. Es:senz nudi dva jelovnika, jedan inspirirana njegovom bogatom okolicom, i drugi baziran na lokalnim sastojcima s internacionalnim utjecajima. U ostatku novog Michelina za Njemačku, tri nova restorana su dobila dvije zvjezdice, dok su 32 dobila po jednu novu zvjezdicu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.