Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NE PREPORUČUJEMO Koestlinovi Speculaas keksi ne valjaju zbog loše teksture tijesta, koje se umjesto s maslacem radi s palminom masnoćom

Speculaas spada među legendarne, ikonografske kekse hrvatske konditorske industrije. Bjelovarska tvornica Koestlin utemeljena još 1905, proizvodi Speculaas cijelu vječnost. Koestlin se na svojim web stranicama hvali kako spada među rijetke tvrtke u svijetu koje imaju pravo proizvoditi ovaj čuveni nizozemsko belgijski keks.

Naziv Speculaas podrazumijeva posebnu mješavinu začina, koja uključuje cimet, kardamom, muškatni orah, bijeli papar i đumbir u prahu. Dok smo kao klinci kupovali Speculaas, u keksima se najjače osjećao cimet, prepoznatljiva točka Speculaasa.

Jučer smo u kvartovskom supermarketu prvi put poslije tridesetak godina kupili Koestlinove Speculaas kekse. Mirisi i okus i dalje su ugodni i distinktivni, prilično jedinstveni na cijelom hrvatskom konditorskom tržištu. Međutim, tekstura je toliko neugodna da smo ovaj tekst morali svrstati u rubriku Ne preporučujemo. Speculaas jest tanak i hrskav, ali na kao fini keks nego skoro kao kora drveta. Dobri keksi se poslije prvog, hrskavog osjećaja tope u ustima, dok Speculaas dobiva suhu, neugodnu teksturu koja gotovo da podsjeća na piljevinu, u najboljem slučaju na dvopek ili stari čips.

Tekstura je loša zbog vrste masnoće koja se koristi u Koestlinovim Speculaasima. Speculaas je keks od prhkog tijesta. Keksi od prhkog tijesta baziraju se na maslacu, koji ih čini bogatima i podatnima. Koestlin pak za Speculaas koristi palminu masnoću koja keks čini prilično lošim.

Razni oblici palmina ulja vjerojatno su najmasovnija masnoća koja se upotrebljava u proizvodnji visokoprocesirane industrijske hrane: oni su tehnički podesan, stabilan i jeftiniji nadomjestak za maslac ili bolja ulja. Bjelovarski Koestlin uspješna je tvrtka s više od 300 zaposlenih. Koestlin operira na niskim ulaznim troškovima, koji znače i uporabu gastronomski inferiornih sastojaka poput palmine masnoće. Kad bi Koestlin za Speculaas koristio maslac, keksi bi morali biti skuplji od sadašnja dva eura za 200 grama, što je rizik u koji se Koestlin očito ne želi upuštati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.