
U centru Pule nema dobrih restorana. Ljude koji bi nas pitali što jesti u Puli najčešće bismo slali izvan grada, gdje je ponuda bolja. Pula kao da nije podržavala ni nastojala popraviti svoju restoransku scenu, koja se i danas svodi na hrpu pizza-pasta-grill restorana koji nisu vrijedni pažnje. Ne treba čuditi da smo upravo u Puli našli najgori hrvatski restoran. I to u centru grada.
Međutim, iz nekoliko kredibilnih izvora javilo nam je da je Pula dobila novi lokal vrijedan pažnje. Riječ je o Kavani koju smo posjetili ovoga vikenda, i upoznali i njezina srčanog vlasnika Maria Funčića. Kavana je kombinacija žanrova; u isti je prostor kafić, restoran, za bruncheve, restoran azijske kuhinje, čajana i slastičarnica. Općenito smo skeptični prema mjestima koja nemaju jasan koncept jer to rijetko kada funkcionira. Ali čini se da je gospodin Funčić pronašao uspješnu formulu, jer u subotu oko pet popodne cijela je Kavana bila puna.
Pažnju nam je prvo privuklo decentno moderno i ugodno uređenje. Jedan od razloga zašto Kavana može uspješno funkcionirati kao kafić/slastičarnica/restoran je dovoljno veliki prostor, odijeljen po sekcijama za piće i hranu. Mi smo se fokusirali na azijski meni, kakvih u Istri nema puno, a ovj potpisuje Vid Nikolić (Torikaya, Kiyomi…) Za predjela smo naručili nekoliko manjih jela koja su se ipak pokazala većima nego što smo mislili. Karaage piletina u bao bunsima s daikonom i majonezom od limete bila je fina zbog zbog dobrih bunsa koji su ostali sočni.





Tajlandske gyoze su bile pune pametno ukomponiranih kiselina, dok su ogromne spring rolice punjene konfitiranim pačjim zabatkom bile apsolutni pobjednik u predjelima. U Kavani kažu da rade sami sve što se može, od bao bunsa do različitih umaka i focaccie za brunch. Za glavna jela smo naručili kung pao sa svinjetinom, kimchijem i coleslaw salatom i korejsku prženu piletinu. Kung pao je bio ukusan, s puno dobro pečene svinjetine, kimchi vrlo dobar, a jelo dovoljno veliko za dvoje umjereno gladnih ljudi. Korejska piletina bila je još bolja.
Piletina je sočna i hrskava, a glazura puna umamija jelu daje dodatnu dimenziju. Kavana je u Puli uspješno popunila ogromnu prazninu za ljubitelje azijske kuhinje. Jelovnik je zabavan i teško je izabrati samo jedno jelo, što je uvijek dobar znak.
Ukoliko se nastavi razvijati, mijenjati i održavati kvalitetu, Kavana bi trebala postati jedan od najboljih pulskih restorana u zadnjih nekoliko godina. Deserti su atraktivni i veoma ukusni, pogotovo silk & fig, ali nažalost nismo uspjeli probati sve koje smo željeli. Vinska lista je sastavljena s dosta znanja i pažnje.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.