
Svake godine u prodincu ili studenom viđamo se s Martinom i Tomislavom Tomcem. Za ovaj su Božić Tomci, najvažniji vinari Bregovite Hrvatske (i šire), predložili ručak u Zinfandel’su, Esplanadinom fine dining restoranu s najljepšom blagovaonicom u Hrvatskoj. Ručak je bio uobičajeno izvrstan.
Za predjela smo naručili poširane kamenice sa shisom i listom biljke kamenice, radikalno mineralne, ali dramatično ukusne. Martina Tomac odlučila se za bogati bisque jodiran triljom, a Tomislav Tomac za klasični rižoto sa škampima i ribanim svježim crnim tartufima.


Nastavili smo s fileom kovača u beurre blancu od algi, fileom romba na kremi od pečenog celera i genijalnom, doslovno genijalnom konfitiranom janjetinom u palačinki od crne leće. Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić priprema definitivno najukusniju janjetinu u Hrvatskoj. A siroti božićni zatvorenik Željko Kerum svojedobno je naručivao da mu u Esplanadu donose janjetinu iz Trnjanke. Kad čovjek ne zna, uistinu ne zna.

Prije ručka smo popili butelju Ruinartova Blanc de Blancsa, a uz hranu bocu Erdoro Sauvignona Classy, koji se izvrsno složio s kamenicama. Uz janjetinu smo pili odlični tribidrag po izboru Stjepana Okuna, profesora visokog restoranskog servisa. Uz sireve smo probali kremasti, vibrantni Čmrečnjakov Pušipel Mađerka. Ručak smo završili sjajnim Hyggis gelatom od slanog karamela u mezcalu.



Pričali smo o možda dubljim pitanjima vezanima uz vino. Tomci stalno putuju. Tomci troše puno novca na avionske karte i restorane u velikim svjetskim gradovima, kao i na obilazak značajnih vinarija i vinskih sajmova. “Mislimo da moramo znati kako svijet zaista izgleda i što je uistinu dobro i vrijedno,” kazao je u jednom trenutku gospodin Tomac. I to je jedini odgovoran pristup vinskom, gastrononskom i hotelijerskom poslu. Oni koji ne znaju kako svijet izgleda, ne mogu se kompetentno baviti ovim poslovima.

Još je, naravno, gore kad na temelju vrlo nepotpunih informacija imaju dosta pogrešnu sliku o tome kako svijet izgleda, kao otprilike pola hrvatskih prirodnih vinara, koji proizvode grozna, nepitka, baš katastrofalna vina da bi zadovoljili svoj hubris i nagradili svoje neznanje. No, ta će vina i vinarije s vremenom zasluženo propasti.
A Tomci, koji upravo očekuju Demetrov biodinamički certifikat, opstat će idućih pola stoljeća, jer proizvode neka od najboljih vina u ovom dijelu svijeta. Gospođa i gospodin Tomac uskoro staru obiteljsku kuću počinju pretvarati u kušaonicu i vinoteku. Jedva čekamo. Taj bi projekt morao učiniti Plešivicu jednom od najvažnijih hrvatskih vinskih destinacija.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.