
“Selimo u Pazin. Zakupili smo prostor gdje ćemo premjestiti proizvodnju i odležavanje vina, i otvoriti kušaonicu.” pričali su nam gotovo uglas Valter, Stiven i Ivica Valenta, trojica članova kaldirskog obiteljskog gang of four: četvrti član najnovije lokalne vinske obitelji, mladi Sajmon Valenta koji studira enologiju u Udinama, nije nažalost u nedjelju mogao biti kod kuće.

Obiteljska kuća i garažistički podrum Valentinih smješteni su odmah kraj imanja i podruma braće Benvenuti, stotinjak metara iznad kuće i podruma Robija Bertoše. Ni jedno mjesto u Hrvatskoj nema toliku koncentraciju dobrih vinara po četvornom metru. Utoliko je Kaldir najvinskije hrvatsko selo.

Obitelj Valenta prvi smo put posjetili lani; nismo ih poznavali, premda smo, naravno, znali da je Valter Valenta, pater familias, godinama radio u porečkoj Agrolaguni, da bi zatim počeo privatno proizvoditi vina. Sinovi su ga nagovorili da hobi pretvori u obiteljski posao, koji i kvalitativno i kvantitativno veoma brzo raste pa se, evo, iz improvizirnog kućnog podruma/garaže uskoro seli u ozbiljan proizvodni pogon.
Ove smo nedjelje kod Valenta prvi put probali niz mladih vina iz tankova. Dvije su malvazije izvrsne: jedna plijeni aromatikom i svježinom, a druga, s više od 14 posto alkohola, zrelošću i slasnošću žutog voća. Zanimljivo je da su Valente brale malvaziju relativno kasno: grožđe za najslasnije vino pobrano je 23. rujna, tjednima poslije velikih rujanskih kiša.

Mladi sauvignon, napravljen od kombinacije grožđa s Plešivice i iz Istre, lepršav je, vertikalan i raskošno aromatičan. Valentin bazični Sauvignon iz 2025. koji će se napuniti u više od deset tisuća butelja, sigurno će postati bestseler jer tržište traži zelene, lakopitke verzije sauvignon blanca.

Ovdje je važno konstatirati da su Valente, baš kao njihov susjed Robi Bertoša, pametno pronašli dodatnu tržišnu nišu. Bertoša se, premda kao i svi motovunski vinari proizvodi malvaziju i teran, afirmirao kao vrsni istarski specijalist za sivi pinot, dok se Valente upravo nameću kao glavni istarski proizvođači sauvignon blanca. Najvažnije vino koje Valente buteljiraju zove se Bianca Croce. Riječ je o sauvignonu školovanom u drvu, koji uživa kultni status među dijelom hrvatskih sommeliera i restoratera, pa tako Michelinov Cap Aureo otkupljuje dobar dio boca iz nažalost premale proizvodnje.

Bianca Croce iz 2024. koji još nije na tržištu, autoritativno je vino vrijedno 93 do 95 Decanterovih bodova. Bianca Croce ujedinjuje najvidljivije potencijale dobrog sauvignona, svježinu, aromatiku i mineralnost, s kompleksnim efektima precizno odmjerene mikrooksigenacije u ne preagresivnom hrastu. Teran iz 2025., premda tek u začetku, pokazuje vrlo ozbiljan potencijal.


Poslije tastinga u Kaldiru, Valente su nas odvele na ručak u Agroturizam Štefanić, u zaseoku Štefanići gdje je rođena gospođa Valenta. Agroturizam Štefanić, utemeljen prije točno četvrt stoljeća, primjer je poštenog i kompetentnog odnosa prema jednostavnoj lokalnoj hrani. Ručali smo gustu maneštru s ječmom, odlične fuže sa šugom od srnetine, fine pljukance s tartufima i još ukusnije raviole sa sirom i kaduljom.





Kobasice, ombolo i izvrstan restani krumpir s kiselim zeljem pokazuju kako treba izgledati pošteni seoski ručak u Istri pred Božić. U Agroturizmu Štefanić, s lijepim pogledima na obližnja brda, pili smo još vrlo svježu Malvaziju iz 2024., vibrantnu Bianca Croce iz 2023. i ugodni Teran s glasovitog položaja Šublenta iz 2022. kojem, razumljivo, treba još vremena u boci.
Na božićnom smo ručku satima filozofirali o raznim aspektima vinskog i ugostiteljskog biznisa. Stekli smo dosta jak dojam da Valente znaju što žele i da će se njihov brend vrlo brzo pretvoriti u novu priču o obiteljskom uspjehu na istarskoj vinskoj pozornici.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.