Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jist na Viškovu i dalje je, uz Marble, najbolji hrvatski steakhouse. Choco NY strip, picanha i teletina odležana u shio koji marinadi briljiraju

Nakon nekoliko promjena u chefovskoj postavi, riječki Jist je napokon našao stabilnost. Novi chef Nikola Butko, koji je u Jistu bio 2019. godine, zatim skupljao dodatno iskustvo u Manu2 kod Hrvoja Krofilna i Nico’s Bistrou Gorana Kočiša, vratio se na mjesto head chefa u steakhouse na Viškovu. 

Jist je godinama slovio za jedan ili dva najbolja steakhouse restorana u Hrvatskoj, ali su ga upravo te nedefinirane promjene u kuhinji ostavile u pomalo stagnirajućoj fazi pa smo ga za neko vrijeme otpisali. Ipak smo se vratili u predbožićno vrijeme kad tradicionalno odlazimo u Jist. Chef Butko nam je zapravo pokazao da je Jist itekako vrijedan pažnje te da može zadržati status najboljeg u državi. Sve što smo probali u našem predbožićnom kasnom ručku bilo je na izrazito visokoj razini kako se i očekuje od relativno skupog restorana koji raspolaže nekima od najrjeđih rezova govedine na ovim prostorima. 

Ručak smo počeli s dva pozdrava iz kuhinje, dobrim maslacem i tri vrste kruha od kojih se dva rade u restoranu, o ukusnom paštetom od gljiva. Tartar biftek, koji nam u Jistu nikad nije ispunjavao visoka očekivanja, ovoga puta je bio dobar, upravo zbog ispravnog doziranja začina. Gosti sami mogu odrediti ljutinu različitim ljutim umacima hrvatske firme Volim Ljuto.

Uz vrlo dobar tartar dobili smo kvarnerski soparnik koji je pokazao i nešto kreativniju i lokalniju stranu Jista. Kvarnerski soparnik se radi sa grobničkim sirom, kojeg je potrebno više valorizirati u restoranima na Kvarneru, i raštikom s odličnom kremom od češnjaka. Kvarnerski soparnik funkcionira kao zabavni snack kojeg bismo mogli jesti na tjednoj bazi, jer nema pretežak okus češnjaka zbog dobro ublažene kreme. 

Na stol nam je nakon soparnika stigla raskošna prezentacija različitih steakova koje je Jist toga dana imao u ponudi. Najviše su impresionirali snježno bijeli rezovi govedine iz Japana premreženi masnoćom. Jist od wagyu govedine radi i katsu sando, sendvič s mliječnim japanskim kruhom. Izabrali smo ipak finski choco New York strip i teleći file odležan u shio koji marinadi. Od restorana smo dobili na probu poljsku dry aged picanhu iz regije Masuria. 

Choco steak iz Finske je apsolutno briljirao zbog svih potrebnih procedura koje se moraju poštovati kad se servira govedina. Meso je bilo termički obrađeno točno kako smo naručili, medium rare, s puno krupne soli, servirano na vrućem tanjuru, bez kapljice crvenog soka kad smo ga zarezali i sa školskom Maillardovom reakcijom. Steak za najviše ocjene, s bogatim, robusnim okusom i orašastim notama ali i lijepom mekom teksturom. Picanha nas je oduševila dubokim okusima govedine, koji su još više došli do izražaja suhim zrenjem i lijepo obrađenom masnoćom. Jist je ovim komadima govedine pokazao da zaista spada u sam vrh hrvatskih steakhouse restorana. 

S drugim je jelima pokazao da pazi na svaki detalj. Teleći odrezak je bio pripremljen s jednakom pažnjom kao i govedina, pire krumpir na smeđem maslacu sigurno najbolji koji se poslužuje na Kvarneru, a duplo pržene krumpiriće nismo mogli prestati jesti. Bukovače sa žara su bile veoma ukusne, kao i šest različitih umaka koji su stigli uz naša glavna jela, među kojima nam je najbolji bio domaći BBQ umak na bazi kečapa i slanine. Jist s novim-starim chefom zaslužuje visoke ocjene. Servis je na razini Michelinove zvjezdice, dok vinsku listu ne možemo ocijeniti jer  se upravo tiska nova, koja nam još nije bila dostupna. Uz jela smo pili Erdorov pinot noir, Simfoniju istarske obitelji Dobravac, fantastični syrah iz makedonske vinarije Kamnik, a završili smo San Salvatoreom braće Benvenuti koji je danas obavezan u svakom ambicioznom restoranu. Jist još pleše na granice skupog i preskupog restorana, ali nam se čini da počinje smanjivati cijene, što bi trebalo nastaviti. Račun za dvoje smo platili 287 eura. 

JIST

Široli 27, Viškovo

HRANA +4  VINO n/a  SERVIS +4  AMBIJENT +3

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.