Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rovinjska Tekka radi skoro cijele zime. Hrana je odlična

U petak navečer, poslije iznimno ugodnog kušanja u podrumu kaldirskog enologa Robija Bertoše, čekala nas je večera u rovinskoj Tekki. Tekka je smještena u Loneu, jednom od Maistrinih five star hotela. Rovinjska se Tekka razlikuje od zagrebačke. Chef Saša Pribičević standardnom je sushi/sashimi/wok meniju dodao nekoliko veoma originalnih jela, od kojih je barem jedno senzacionalno.  

Večeru u ne baš praznom adventskom Rovinju počeli smo s nekoliko pozdrava iz kuhinje: gyoza punjena sirovom tunom u umaku pojačanom uljem mladog luka bila je očekivano ukusna, ali teksturalno krhkija od uobičajenih gyoza. Dashi s brancinom i školjkama bio je toliko ukusan i umamiziran da smo ga ispili iz zdjele ne koristeći žlicu. Već zbog ovog dashija vrijedilo je večerati u rovinjskoj Tekki.  

Miso juha s hrskavim mladim lukom i malo tofua bila je gotovo jednako dobra. Najbolje rovinjsko Tekkino jelo zove se ika kaki. Riječ je o mljevenoj sipi transformiranoj u cijeli bijeli list koji podsjeća na lasagnu, punjen kamenicama zadimljenima na japanskom roštilju. Ovo briljantno jelo dovršeno je gustim umakom od sipinog crnila.  

Chefa Pribičevića pratimo desetak godina, još od postavljanja Matsunokija na Lošinju.   Naša sinoćnja siša s kamenicama u ljepljivom sipinom crnilu najingenioznije je jelo koje je dosad skuhao. Saša sjedite, pet! Sashimi od hamachija u lišću shisa potvrdio je visoke standarde rovinjske Tekke, a nigiri s polumasnim tunom i svježim wasabijem bio je još bolji od sashimija. 

U rovinjskoj Tekki sinoć je večeralo dvadesetak ljudi, što nije mnogo s obzirom na veličinu restorana. Ali veseli što se u Rovinju i usred zime može odlično jesti izvan konteksta Michelinovih zvjezdica. Još više veseli činjenica da rovinjska Tekka radi skoro cijele zime, osim par tjedana iza Sveta tri kralja.  

Tekkino cjelogodišnje radno vrijeme pokazuje da zaista vrhunski restorani na moru ne moraju biti ovisni o sezonskim gostima. Osoblje je bilo nenametljivo i profesionalno, a opći dojam jako ugodan.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.