Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

IZNENAĐENJE SEZONE U ISTRI U Ponte Portonu mlade chefice Gaie Zec jeli smo izvrsne pašte i odličnu pečenu patku s orzottom

Kraj Ponte Portona, romantične kamene kućice s upečatljivim plavim prozorima između Motovuna i Buja, prošli smo barem milijun puta. I uvijek odgađali odlazak. Što se pokazalo krivom procjenom. Ponte Porton je barem zasad, a ne vjerujemo da će se išta promijeniti do kraja godine, iznenađenje sezone u Istri.

Ponte Porton je obiteljski restoran istarske kuhinje, s pokojim neočekivanim izvedenicama internacionalne kuhinje. U Ponte Portonu kuha Gaia Zec, poznata po sudjelovanju u MasterChefu prije nekoliko godina, ali i po tome što je preuzela obiteljski restoran sa samo 18 godina. Hrabra odluka, koja se sudeći prema našoj sinoćnjoj večeri u isplatila. Jelovnik je dobro sastavljen. Red hladnih predjela, nekoliko domaćih tjestenina s raznim umacima, nekoliko veganskih jela poput falafela, pa glavna jela koja kombiniraju istarsku tradiciju i utjecaj drugih hrvatskih kuhinja.

Chefica Gaia Zec

Preskočili smo hladna predjela i odlučili probati što više tjestenina, koje su očigledno forte Ponte Portona i Gaie Zec. Fagottini punjeni biftekom s umakom od sira Velog Jože i čilijem bili su najbolji. Svaka pašta koju smo probali bila je tehnički odlična, kuhana al dente, hrapava i prezentirana starinski ali pristojno. Krema od Velog Jože na našim fagottinima dobro je oplemenjena blagim čilijem.

Mezzelune su bile jednako dobre. Kobasica, teran i radić klasična su rustikalna istarska kombinacija, ali u  verziji Gaie Zec je bolja od velike većine koju smo dosad probali. Umak od terana i radića mogli bi kandidirati za fine dining restorana, a kobasica je imala dovoljno moćan okusa da ne ostane u sporednoj ulozi. Iz čiste profesionalne znatiželje naručili smo i falafel, koji ne spada na menije tradicijskih istarskih restorana a ni u Ponte Portonu nije ničim domestificiran. Falafel iz Porte Portona je vrlo dobar, ali za višu ocjenu trebao je biti hrabrije začinjen a flatbread bi trebao biti bolji.

Sporo pečeni ombolo jedan je od najboljih koje smo probali u zadnje vrijeme, meso je bilo sočno i imalo je lijepo zapečenu koricu, ali zvijezda tanjura bio je umak od senfa i malvazije. Restani krumpir je bio tek korektan. Pačja prsa s orzottom od vrganja i crnih truba također su nas ugodno iznenadila. Patka je bila školski pečena, ali kožica je trebala biti hrskavija, dok je orzotto s gljivama bio bogat i kremast. Za deserte, nažalost, nismo imali više kapaciteta.

Na početku večere osoblje nas je obavijestilo da Ponte Porton ima i bijele tartufe, a naš je mladi konobar pokazao i solidno znanje o vinu koje nam je točio, pazeći na svaki detalj. Uz jela smo pili Deklićev Merlot koji košta prijateljskih 30 eura. Vinska lista je općenito korektno sastavljena i cjenovno je prihvatljiva. Večeru smo platili 106 eura, s time da nam je restoran ponudio 20 posto popusta. 

PONTE PORTON

Ponte Porton 67, Grožnjan

HRANA 4  VINO 4  SERVIS 4  AMBIJENT -4 

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.