
Udruga vinara i vinogradara Bregovite Hrvatske prošlog je tjedna organizirala Wine Gala večeru u zagrebačkom restoranu ManO2. Najagilnija hrvatska vinska udruga uz Vinistru, u ManO2 demonstrirala je potencijal vina Međimurja, Prigorja, Bilogore, Pokuplja, Moslavine i Plešivice u visokoj gastronomiji. Na petosljednoj večeri gosti su mogli kušati tridesetak vina ove propulzivne vinske regije, čije su male obiteljske vinarija zadnjih deset godina napravile kvantni skok u kvaliteti i ambicijama.
“Zagrebačka se gastronomska scena razvija krupnim koracima, a vinari Središnje bregovite Hrvatske imaju joj što ponuditi“, rekao je na početku gala večere sommelier Darko Lugarić, vodeći hrvatski stručnjak za kontinentalna vina. “Vina te vinske regije zabljesnula su u proteklih pet godina, no još su nedovoljno zastupljena u zagrebačkim restoranima i vinotekama i na drugim prodajnim mjestima. Vrijeme je da se ta nepravda ispravi.”

Gala večera u ManO2 označava važnu fazu u razvoju vinarstva Bregovite Hrvatske, u kojoj je kritična masa vina dosegnula kvalitetu s kojom mogu ući u najbolje hrvatske restorane.
Neobično dugačka vinska lista na ovoj večeri, objasnio je predsjednik Udruge vinara i vinogradara Bregovite Hrvatske Miroslav Polovanec, sastavljena je da bi se pokazala širina i različitost koju donose položaji i sorte Bregovite Hrvatske. Od pjenušaca do predikata, Bregovita Hrvatska proizvodi najširi stilski raspon kvalitetnih vina u Hrvatskoj.

“Svojim se vinima naslanjamo na svjetske trendove, koristimo novu tehnologiju i enološko znanje, ali ona su i odraz našeg terroira i kreativnosti naših vinara. Najčešće se naša vina opisuju kao lagana i lepršava, no ovim smo događajem željeli pokazati da ona daju odgovor čak i na najveće izazove koje pred njih stavlja suvremena gastronomija“, rekao je Polovanec.

Večera je počela izborom pjenušaca, od Štamparova Urban Whitea preko Košćakova Blanc de noirs 2607 do Tomčeva Blanc de Noirs, koji su se točili uz oscietra kaviar s bergamotom i bademom. Uz prvi slijed, dimljenog jadranskog škampa s mentom i agrumima, predstavljeni su pušipeli i škrleti visokih linija vinarija Horvat, Cmrečnjak, Voštinić Klasnić i Košutić.

Rizlinzi i sauvignoni pratili su izvrsno jelo chefa Hrvoja Kroflina od jakovske kapice s vrganjima i umakom od vijeta magnolije. Točili su se Puhelek Sauvignon, Bolfanov Sauvignon, Erdoro Classy rizling i Litterarii rizling, dok je treći, veganski slijed, predstavio chardonnaye i macerate. Uz mille-feuille od celera pečenog u soli s duxellesom od gljiva i tartufom gosti su kušali Kopjarov i Griffinov chardonnay sur lie, Colettijev Chardonnay oro bianco i Glavičin Škrlet iz amfore.

Glavno jelo, patka s pačjom velutom, šumskom kiselicom i kraljevskom bukovačom, pokazalo je potencijal za wine pairing koji imaju crna vina Bregovite Hrvatske. Uz patku su posluženi Frankovka Kleti Romić, St Laurent Lovrijenac, Šemberov Pinot crni Vučjak i Dvanajščak-Kozolov Pinot crni Sveti Juraj. Predikati su briljirali uz deserte Nike Čavlović; uz tart od kestena, sladoled od tonke i mušmule točili su se Đurinski Traminac izborna berba bobica i Bodrenov cuvée sweet.
Wine Gala večera Bregovite Hrvatske u ManO2 bila je jedan od najboljih poteza vinara ove regije zadnjih godina, jer je zorno pokazala raspon i gastronomski potencijal njihovih vina. Vrijeme je da hrvatski restorateri prošire izbor ovih vina na svojim listama. A vinari Bregovite Hrvatske mogu nastaviti još ambicioznije.

Pjenušci
Pušipel i škrlet
Sauvignon i rajnski rizling
Chardonnay i orange (macerirana vina)
Frankovka i pinot crni
Slatka vina
Fotografije / Matej Ščavničar
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.