Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Danas u Opatiji počinje 28. Prvenstvo sommeliera Hrvatske. Natječe se 21 sommelier, finale je otvoreno za javnost

Photo by Petar Kurschner

Hrvatski sommelier klub organizira 28. prvenstvo sommeliera Hrvatske, koje će se, u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom kao službenim partnerom i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kvarnera.

Prvenstvo počinje u ponedjeljak, 1. prosinca u 13 sati četvrtfinalnim natjecanjem koje će se sastojati od teorijskog i praktičnog dijela. Pisani ispit traje 60 minuta, anoniman je (pod šifrom) a obuhvaća pitanja iz vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva (definicija vina, zaštita, regionalizacija, podjela), te pitanja iz struke. Praktičan dio sastoji se od degustacije „na slijepo”, pisanog opisa vina i prepoznavanja žestokih pića te brzog posluživanja vina. Kandidat je dužan: ocijeniti i opisati vino uz pokušaj lociranja porijekla, naziva proizvođača, godine berbe i potencijala starenja. Osim toga, uz svako vino kandidat predlaže i najprikladnije jelo. U polufinale ulazi osam natjecatelja s najviše osvojenih bodova u četvrtfinalu.

U finale ulaze tri najbolja kandidata,koji će morati pokazati znanje na slijepom kušanju domaćih i stranih vina i destilata, posluživanju aperitiva i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i drugim zadacima.

U sklopu Prvenstva sommeliera Hrvatske održat će se tri radionice:  Masterclass Chateau Musar by Marc Hochar, Masterclass Wines of Hungary by Mihaly Lippai i Masterclass Discovering Saint-Émilion through the 2019 vintage.

Finalni dio natjecanja održat će se 2. prosinca u hotelu Ambasador s početkom u 15 sati i otvoren je za publiku i će se izravno prenositi putem live streama na sljedećem linku

Na ovogodišnje prvenstvo prijavio se 21 kandidat, sommelieri dolaze iz svih hrvatskih regija i zaposleni su u renomiranim hotelskih kućama, poznatim hrvatskim restoranima i wine barovima. Ovo su kandidati za sommelierskog prvaka Hrvatske 2025.

  • Alen Vukić, Food and wine bar Ganeum, Lovran 
  • Anto Prgomet, Udruga BrodWine, Slavonski Brod
  • Antonio Gregorić
  • Denis Piršić, Hotel Zorna, Plava Laguna, Poreč
  • Dobroslav Juraga, Pizzeria- Buffet Kamičac, Murter
  • Domagoj Perković, Family Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
  • Đurđica Borojević, Hotel Sheraton, HUP, Zagreb
  • Emir Ahmetbašić, Hiša Franko, Kobarid
  • Igor Klarić, Family Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
  • Ivan Blažević, Konoba Bokun, Valamar Camping Istra, Poreč
  • Josip Orišković, Dvorac Belaj, Belaj 
  • Kristijan Harjač, Restoran Noel, Zagreb
  • Mate Negulić, Belaj winery, Belaj
  • Matej Knežević, Restaurant Spinnaker, Valamar, Poreč
  • Matej Bubalo, Food and wine bar Ganeum , Lovran 
  • Mladen Jaklinović, Miramare by Frattelli Cerea, Valamar, Poreč
  • Predrag Isajlov, Hotel Westin, HUP, Zagreb
  • Siniša Lasan, Cru Premium d.o.o, Dubrovnik
  • Toni Borovina, Restoran ManO2, Zagreb
  • Toni Iveta, Wine bar Marden, Dubrovnik
  • Vitor Peić, Hotel Galiot, Plava Laguna, Poreč

Pobjednik ovogodišnjeg Prvenstva predstavljati će Hrvatsku na svjetskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest Best Sommelier of the World, koje će se održati iduće godine u Lisabonu od 11. – 17. listopada 2026. Podsjećamo, prošlogodišnji 27. naslov najboljeg sommeliera Hrvatske osvojio je Kristijan Harjač sommelier zagrebačkog restorana Noel.

Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i ostalih zainteresiranih građana – ljubitelja vina. Hrvatski sommelier klub, od 1994., član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI). Više o HSK-u na web stranici www.sommelier.hr 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.