
Restorani Batak ove jeseni i zime prvi put poslužuju sarmu kao samostalno jelo (lani je bila dio zimske plate). U prvih sedam dana serviranja sarme, Batak je prodao više od 500 porcija, dakle tisuću komada. Na tu impresivnu brojku treba dodati još sarme koje se poslužuju u sklopu vrlo popularne zimske plate.
Vinodol već dulje od mjesec dana ne skida sarmu sa svog tjednog menija. Market u Gundulićevoj ušao je u ozbiljan restoranski biznis pošto je njegova sarma u kruhu, street sarma, 2017. godine poharala zagrebački Advent. Ne postoji zalogajnica u Zagrebu koja u ovo doba godine ne kuha sarmu. A staro izdanje legendarne gostionice Šime u Martićevoj kuhalo je sarmu i usred ljeta. Mislimo da je samo pitanje vremena kad će i gastronomski bistroi, a možda čak i fine dining restorani, početi pripremati svoje interpretacije sarmi.
Sarma je doslovno oduvijek najpopularniji hrvatski zimski specijalitet. No, kako se osvojila restoransku scenu i uvrstila se među najprodavanija restoranska jela, skupa s ćevapima, tartar biftekom i burratom? Razlozi su, čini se, prilično jednostavni.
Sarma u restoranima dobra je vrijednost za novac. Sarma u Zagrebu obično košta oko deset eura. Iznimka je Vinodolova gourmet sarma od teletine s dimljenim pireom, koja košta 17,5 eura
Za tih desetak eura gost dobiva dvije sarme s mnogo pire krumpira i nešto suhog mesa. Dodamo li i kruh, gost je prejeden do navečer. Drugo, jesti sarmu u ovo doba godine nacionalni je običaj, u kojem se najlakše uživa u restoranima. Sarma se, kako znamo, kuha dugo i sporo, pa nitko nema vremena da preko tjedna priprema sarmu kod kuće, a mnogima se više ne da kuhati sarmu ni preko vikenda, jer to uistinu jest ozbiljan posao. Jednostavnije je otići u restoran i pojesti sarmu za cijenu prosječne pizze Margherite, euro gore ili dolje.
I treće, restoranima se isplati gurati sarme jer je riječ o jelu s niskim food costom, na kojem restorani mogu ostvariti visoku maržu. Sarma je, dakle, jelo koje podjednako zadovoljava i ugostitelje i goste, a k tome je još i omiljeni nacionalni specijalitet. I zato će još mnogo zima vladati hrvatskom restoranskom scenom.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.